DRAGINJA VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ:

"Nedopustivo da zarada ljekara specijaliste bude niža od zarade zamjenika šefa kabineta predsjednika Vlade"

Vuksanović Stanković je kazala da su zarade zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore među najnižima u Evropi i prosječno su u avgustu iznosile svega 566 eura
11136 pregleda 19 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović

Na današnjoj sjednici Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje prihvaćena je inicijativa Draginje Vuksanović Stanković, poslanice i predsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) za konsultativno saslušanje na temu "Položaj i socio-ekonomskistatus zdravstvenih radnika u Crnoj Gori", saopšteno je iz SDP.

Vuksanović Stanković je kazala da su zarade zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore  među najnižima u Evropi i prosječno su u avgustu iznosile svega 566 eura. 

"Jasno je da sa tim iznosom ne možemo zadržati naše najkvalitetnije ljekare i medicinske sestre i da već sada imamo situaciju da veliki broj njih odlazi iz naše zemlje, skoro isključivo zbog nezadovoljsva nivoom zarada. Smatram nedopustivim da zarada ljekara specijaliste bude niže nego što je zarada zamjenika šefa kabineta predsjednika Vlade. Zbog toga želim da se o ovoj bitnoj temi razgovara na matičnom skupštinskom odboru i da svoje stavove iznesu i predstavnici Sindikata doktora medicine Crne Gore i Samostalnog sindikata zdravstva", istakla je Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da se predstavnici Vlade Crne Gore hvale kako su u proteklom periodu povećani poreski prihodi za 200 miliona eura i kako imamo visoke stope rasta BDP. 

"Međutim zaposleni taj rast ne osjećaju, već suprotno, realna zarada ima pad od tri odsto po zvaničnim podacima. Zbog svega navedenog smatramo da su se stekli uslovi za organizovanje posebne sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje na kojoj će se razmijeniti mišljenja o mogućnostima poboljšanja položaja zdravstvenih radnika u Crnoj Gori, posebno u dijelu koji se odnosi na povećanje zarada u ovom sektoru", kazala je Vuksanović Stanković.

Iz SDP su kazali da će na sjednicu biti pozvani predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva, Sindikata doktora medicine i Ljekarske komore, kao i ministri zdravstva i finansija.

Preporučujemo za Vas