Darmanović: Crna Gora njeguje multikulturalizam i teži socijalnoj inkluziji i koheziji

On je rekao da je Crna Gora, u skladu sa vanjsko-političkim prioritetima, snažno posvećena politici dobrosusjedstva, čime nastoji da na konstruktivan način doprinesemo stabilnosti regiona
488 pregleda 1 komentar(a)
Darmanović, Foto: Boris Pejović
Darmanović, Foto: Boris Pejović

Izgradnja povjerenja i socijalne kohezije u regionu ključni su za njegov dalji, sveukupni razvoj, ocijenio je danas crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je na skupu Dani dijaloga: Razgovarajmo o budućnosti, rekao da Crna Gora kroz istoriju, kao i danas njeguje multikulturalizam i teži socijalnoj inkluziji i koheziji, kako bi osigurala blagostanje društva, ali i prelivanje pozitivnog impulsa na sve zemlje regiona.

Darmanović je kazao da je vjekovna tradicija tolerancije i suživota u Crnoj Gori doprinijela razumijevanju posebnosti pripadnika različitih nacija, vjera i kultura.

"S obzirom na specifičnu poziciju Crne Gore, koja je jasno identifikovana kao primjer stabilnosti i suživota, nastavićemo da pomažemo proces pomirenja unutar i između zemalja učesnica u okviru ovog projekta, ali i na svim ostalim relevantnim forumima", poručio je Darmanović.

On je podsjetio da će Crna Gora biti domaćin narednog sastanka Zajedničkog odbora Inicijative, navodeći da je tako poslala jasnu poruku o spremnosti da doprinese njenoj efikasnoj implementaciji.

"Vjerujem da su pitanja izgradnje povjerenja i socijalne kohezije u Regionu ključna za njegov dalji, sveukupni razvoj", naveo je Darmanović.

On je rekao da je Crna Gora, u skladu sa vanjsko-političkim prioritetima, snažno posvećena politici dobrosusjedstva, čime nastoji da na konstruktivan način doprinesemo stabilnosti regiona.

"U dijelu svijeta koji karakterišu kompleksni odnosi između država, naša zemlja je prepoznata kao promoter mira, socijalne inkluzije i kohezije, tolerancije i regionalne saradnje, ekonomskog rasta i stabilnosti", kazao je Darmanović.

On smatra da kulturne podjele i trendovi nepovjerenja između zemalja uzimaju sve više maha u različitim djelovima svijeta.

Darmanović je ocijenio da je neophodno uložiti napore da se takvi trendovi zaustave i preokrenu.

"Moramo naučiti da slušamo jedni druge, da učimo jedni od drugih, da poštujemo jedni druge i da promovišemo zajedništvo i toleranciju", rekao je Darmanović.

On je kazao da je to nešto što se ne može postići preko noći, ali da predstavlja kolektivnu odgovornost i šansu, da budućim generacijama umjesto nasljeđa konflikata, nepovjerenja i tenzija, bude ostavljeno nasljeđe mira i stabilnosti.

"Promjeni kojoj težimo moramo doprinijeti svi zajedno, kroz proces individualne, kolektivne i institucionalne tranformacije", poručio je Darmanović.

On je rekao da Crna Gora snažno podržava projekte koji se u okviru ove inicijative sprovode u zemlji i Regionu, a koji predstavljaju investiciju u izgradnju kulture dijaloga, mira i tolerancije.

"Vjerujem da su upravo ciljne grupe u okviru "Dijaloga za budućnost" - mladi, žene i mediji - jedni od najznačajnijih činilaca izgradnje zrelog i odgovornog društva, jačanja povjerenja i promocije dijaloga i tolerancije", naveo je Darmanović.

Prema njegovim riječima, podizanje svijesti o značaju ovih pitanja, izgradnja kapaciteta svih segmenata društva da budu aktivni generatori, stabilnosti je od posebnog značaja.

"Podučavanje i promovisanje vrijednosti kao što su poštovanje, odgovornost, briga, saosjećanje i integritet neodvojivi su od poboljšanja položaja društva u cjelini", smatra Darmanović.

On je ocijenio da se u eri globalne povezanosti, uzajamno zavisnog i permanentno promjenljivog svijeta, mora baštiniti proaktivan pristup kako bi se uspješno suočili sa izazovima - da raznolikost kultura, religije, jezika, tradicija i običaja bude pretvorene u prednosti, nikako nedostatke.

"Crna Gora će i dalje biti pouzdan partner Ujedinjenih nacija u svim aktivnostima snaženja kulture mira, suživota i tolerancije u regionu i svim ostalim djelovima svijeta", poručio je Darmanović.

Bonus video: