Venecijanska komisija će Skupštini dostaviti izvještaj u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta

Poslanici parlamentarne većine i opozicije, kao i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora su, kako se navodi, razmijenili različite stavove i viđenja radne verzije predloga rješenja, u cilju unaprjeđenja statusne i funkcionalne organizacije Sudskog savjeta
713 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Venecijanska komisija uskoro će Skupštini dostaviti zvaničan izvještaj sa konkretnim i preciznim ocjenama u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta, u cilju iznalaženje rješenja koja će unaprijediti pravosudni sistem i sveukupni politički ambijent, saopšteno je iz parlamenta.

Eksperti Venecijanske komisije Marta Kartabija i Filip Dimitrov razgovarali su u utorak sa članovima Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva na temu izbora članova Sudskog savjeta.

Poslanici parlamentarne većine i opozicije, kao i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora su, kako se navodi, razmijenili različite stavove i viđenja radne verzije predloga rješenja, u cilju unaprjeđenja statusne i funkcionalne organizacije Sudskog savjeta.

"Razgovor sa predstavnicima Venecijanske komisije, vođen u konstruktivnoj i tolerantnoj atmosferi, potvrdio je dobru praksu zajedničkog rada poslanika i relevantnih međunarodnih organizacija u oblasti izbornih procesa", rekli su iz Skupštine.

Navodi se da su se sagovornici saglasili da je otvorenim dijalogom potrebno doći do kvalitetnih rješenja, koja bi odgovarala svim političkim subjektima i koja će se, u konačnom, razmatrati na samom Odboru.

"Eksperti su naglasili da će Venecijanska komisija uskoro dostaviti zvaničan izvještaj sa konkretnim i preciznim ocjenama u odnosu na predmetno pitanje. Konačni cilj podrazumijeva iznalaženje rješenja koja će unaprijediti pravosudni sistem i sveukupni politički ambijent u Crnoj Gori", saopštili su iz parlamenta.

Eksperti su se sastali i sa potpredsjednikom Skupštine i Odbora Branimirom Gvozdenovićem, u pogledu ocjene trenutnih političkih okolnosti i dosadašnjeg rada Odbora.

U cilju sveukupnog sagledavanja ustavnog uređenja Crne Gore, organizovan je i sastanak sa predsjednikom Ustavnog suda Dragoljubom Draškovićem.

Bonus video: