Darmanović: Privremeni zastoj u procesu evropske integracije posljedica izazova sa kojima se suočava EU

“Da li je razlog u nama? Da, uvijek je u nama. Da nije, mi bismo bili članica EU. Da smo završili to što treba da uradimo, da smo postali društvo koje je potpuno usklađeno sa principima i sistemom “aki komunitera”, mi bismo vjerovatno bili članica Unije”, kazao je Darmanović
954 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.10.2019. 19:12h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ocijenio je da su za zastoj na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji odgovorni i “domaći razlozi”, ali i dešavanja unutar same Unije.

On je istakao da u prvoj polovini 2019.godine, prvi put u proteklih sedam godina, Crna Gora nije otvorila ili privremeno zatvorila nijedno poglavlje, iako je završila sve obaveze vezano za osmo-konkurencija.

“Da li je razlog u nama? Da, uvijek je u nama. Da nije, mi bismo bili članica EU. Da smo završili to što treba da uradimo, da smo postali društvo koje je potpuno usklađeno sa principima i sistemom “aki komunitera”, mi bismo vjerovatno bili članica Unije”, kazao je Darmanović na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

On je, odgovarajući na pitanja članova Odbora, šta je uzrok zastoja u politici proširenja i da li je razlog u domaćim problemima ili politici EU, pojasnio da region Zapadnog Balkana u tekućoj godini nije nazadovao u reformama, niti je stanje lošije nego u prošloj ili pretprošloj godini, već da je pažnja Evropske unije bila fokusirana na aktuelna dešavanja unutar Unije.

Prioriteti Crne Gore u pregovaračkom procesu se, kako je kazao, odnose na otvaranje preostalog poglavlja -konkurencija, kao i postizanja unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje jednog seta poglavlja u skorijoj budućnosti.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović je ocijenio da je pravi razlog zašto nema napretka države na putu evropskih integracija, jer je Crna Gora “zbog aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića i kriminalnog režima, ozloglašena zbog korupcije i organizovanog kriminala”.

On je kazao da ima saznanja da je aktivirana prećutna klauzula balansa, jer se u Crnoj Gori ne radi ništa na polju vladavine prava.

"Klauzula balansa nije aktivirana. Prvi put čujem da je postojala neka prećutna klauzula balansa", kazao je Darmanović.

Vučurović je, kao potvrdu da nema napretka u poglavljima 23 i 24, naveo da niko nije procesuiran zbog afera “Snimak”, “Tužilaštvo”, i kad “predsjednica Vrhovnog suda daje lažne podatke o svom imovinskom stanju”.

“Nema ko da procesuira afere u ovoj zemlji zato što je vrh vlasti, tužilaštva i sudstva korumpiran. Ne mogu ljudi koji su korumpirani da se bave borbom protiv korupcije”, kazao je Vučurović.

Miodrag Lekić (DEMOS) je istakao da bi trebalo posebnu pažnju posvetiti pitanju Prevlake, koje se stalno odlaže.

“Ako nam ministar saopšti da je “status kvo” politika Crne Gore, da se ne namjerava niti bilateralni dijalog sa Hrvatskom...treba da se nađe rješenje ili da se ide na arbitražu”, rekao je Lekić.

Darmanović je odgovorio da privremeni režim između dvije zemlje funkcioniše dobro, a da to pitanje u nekom momentu mora da se otvori i riješi:

“Postoji interna suglasnost obje zemlje da se možda nešto pokuša bilateralno, a ako ne, da se to prenese na međunarodnu arbitražu ili sud”.

“Ako bismo tražili neki objektivan razlog zbog čega Crna Gora ne napreduje brže i brže ne zatvara poglavlja, svakako je to do evropske administracije. Oni su ti koji diktiraju proces”, ocijenio je član Odbora Dragutin Papović (DPS).

On je istakao da u mnogim poglavljima imamo i zvaršena mjerila ili spremnost za otvaranje preostalog poglavlja konkurencija, ali da EU usklađuje brzinu tog procesa u skladu sa svojim interesima i većim zadacima.

Bonus video: