NATO prizemljio Vladin avion

Vladin službeni avion je poletio sa aerodroma u Golubovcima, a na Jadranskom moru su ga presreli saveznički borbeni avioni, te ga “prinudno” prizemljili u Golubovcima
714 pregleda 0 komentar(a)
NATO avioni, Podgorica, Foto: Savo Prelević
NATO avioni, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2018. 17:09h

Nebom iznad Crne Gore će od danas patrolirati borbeni avioni Italije i Grčke, u saradnji sa Vojskom Crne Gore.

Početak sprovođenja misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing) svečano je obilježen na vojnom aerodromu u Golubovcima pokaznom vježbom prizemljena „letjelice-uljeza“.

Mlazni avioni italijanske i grčke vojske, koje su u sastavu NATO-a, prizemljii su danas Vladin avion u kojem se nalazio ministar odbrane Predrag Bošković sa predstavnikom NATO-a.

Vladin službeni avion je poletio sa aerodroma u Golubovcima, a na Jadranskom moru su ga presreli saveznički borbeni avioni, te ga “prinudno” prizemljili u Golubovcima.

Bošković je istakao da uspješno održana pokazna vježba predstavlja samo mali dio benefita koje Crna Gora crpi iz svog članstva u NATO-u.

“Ono što je najvažnije jeste da je i ovo pokazatelj da ispravnost odluka i politika koje smo donijeli u nekom prethodnom periodu daje nam za pravo da kažemo da smo makar danas sigurniji, bezbijedniji i da su naše granice, naše nebo, naše more, zaštićeni bilo od nenamjernih, bilo od namjernih zloupotreba tog prostora”, izjavio je Bošković.

Misija zaštite vazdušnog prostora (Air Policing) obezbjeđuje integritet vazdušnog prostora NATO članica i štiti zemlje Alijanse održavajući neprekidno, 24 časa dnevno, vazdušno nadgledanje u okviru područja odgovornosti Vrhovnog komndanta savezničkih snaga za Evropu.

Mlazni avioni Italije i Grčke od sada će polijetati na znak uzbune i reagovati kada vojne ili civilne letjelice, koje ne slijede međunarodne propise letjenja ulaze u vazdušni prostor Crne Gore.

Na ovaj način, kroz misiju neborbenog karaktera, obezbjeđuje se zaštita vazdušnog prostora Crne Gore koja nema dovoljnih kapaciteta za ovu vrstu zaštite.

NATO zemlje koje nemaju potrebne vazduhoplovne sposobnosti, zaključuju sporazume za osiguranje standarda bezbijednosti. Osim Crne Gore, slične sporazume su zaključile Albanija, Slovenija, Letonija, Litvanija, Estonija, Island i Luksemburg.

Bošković najavio modernizaciju pješadije

Bošković je izjavio da, osim misije zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, konkretan benefit članstva u NATO-u predstavlja vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje su jače godinu dana nakon učlanjenja.

"Ono što smo uradili u proteklih godinu dana može da služi na ponos prije svega ovim ljudima u uniformama jer su dali nemjerljiv doprinos da vojska Crne Gore bude prepoznata kao jedan od integralnijih djelova našeg sjevernoatlantskog puta i sada dijela, kao punopravne članice", kazao je Bošković.

Istakao je da će nastaviti i u narednom periodu da rade na integraciji oružanih snaga u zajednički odbrambeni sistem, te da slijedi modernizacija oružanih snaga.

"Nastavićemo sa modernizacijom kroz opremanje naših pješadijskih četa, a onda se posvetiti mornarici kao jednom od najkompleksnijih vidova naše vojske obzirom na naslijeđe i sve ono što trebamo da uradimo u narednom periodu. To je naša obaveza, sve i da nismo članica NATO-a", najavio je ministar odbrane.

Galerija

Bonus video: