Đukanović dobitnik titule počasnog člana fondacije "Mihai Eminescu"

"Uvjereni smo da će dodjela ove akademske titule gospodinu Predsjedniku Crne Gore doprinijeti plodotvornom učešću obje države u stvaranju novog humanizma koji je potreban svima nama"
1309 pregleda 6 komentar(a)
Jon Deakonesku i Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Jon Deakonesku i Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobitnik je titule počasnog člana Akademije "Mihai Eminescu" i istoimene fondacije koju mu je danas ispred Izvršnog odbora uručio predsjednik Akademije Jon Deakonesku.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Deakonesku je čestitao Đukanoviću priznanje za političke i socijalne akivnosti i aktivnu ulogu reformatora Crne Gore.

"Uručujući mu dokument o zvanju počasnog člana Akademije i njen simbol, djelo čuvenog skulptora Vićenca Bjankija, Deakonesku je kazao da im je velika čast što je Predsjednik prihvatio njihovu inicijativu i priznanje za velikog svjetskog političara, koji je doprinio miru, očuvanju i afirmaciji multikulturalnosti i multietničnosti. On je iskazao visoke ocjene za postignuća naše zemlje i podsjetio na prijateljstvo Crne Gore i Rumunije, male zemlje koje mogu puno dati Evropi", saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Predsjednik Crne Gore se zahvalio na dodjeli priznanja i kazao da mu je privilegija i čast da bude u društvu eminentnih članova ove Akademije među kojima ima dobitnika Nobelove i Herderove nagrade.

"Imajući u vidu renome ove Akademije, čast pripada i građanima Crne Gore", ocijenio je Đukanović.

Saglasio se sa ocjenom da su odnosi Crne Gore i Rumunije tradicionalno prijateljski čemu u prilog govori i iskrena i kontinuirana podrška Rumunije Crnoj Gori u integracionim procesima.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima nastavka festivala poezije Njegoš-Eminescu, koji je prvi put održan u Podgorici prošle godine", navodi se u saopštenju.

U obrazloženju odluke Izvršnog odbora Akademije, se između ostalog navodi da se titula Počasnog člana predsjedniku Đukanoviću dodjeljuje "u čast njegovog izuzetnog angažmana kao političara i humaniste, u izuzetno osjetljivom periodu, obilježenom bolom, sukobima, siromaštvom…"

"Njegova Ekselencija je promoter odnosa prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Rumunije, čiji su viševjekovni prijateljski odnosi osnaženi ovom podrškom. Uvjereni smo da će dodjela ove akademske titule gospodinu Predsjedniku Crne Gore doprinijeti plodotvornom učešću obje države u stvaranju novog humanizma koji je potreban svima nama", zaključuje se u obrazloženju.

Bonus video: