DF: Vukčević da danas pokrene inicijativu za smjenu Savića

"Jučerašnja konferencija za novinare Borisa Savića više je podsjećala na komemorativnu sjednicu nego na ubjedljivo predočavanje dokaza i argumenata kojima bi predsjednik Višeg suda opovrgao Kneževićeve tvrdnje"
2531 pregleda 2 komentar(a)
Vukčević, Foto: Filip Roganović
Vukčević, Foto: Filip Roganović

Demokratski front (DF) pozvao je predsjednika Sudskog savjeta Mladena Vukčevića da danas pokrene inicijativu za smjenu predsjednika Višeg suda Borisa Savića zbog konstatacija koje je o njemu izrekao Duško Knežević, a odnose se na moguće Savićevo udruženo djelovanje u kriminalnim aktivnostima sa Ivicom Stankovićem, Nenom Vujoševićem, Blažom Jovanićem i Tijanom Ćoso.

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević optužio je juče predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića da je i njemu Nenad Vujošević, sekretar VDT-a, kao i Ivici Stankoviću, nosio novac za korupciju.

Savić je demantovao navode Kneževića.

"Jučerašnja konferencija za novinare Borisa Savića više je podsjećala na komemorativnu sjednicu nego na ubjedljivo predočavanje dokaza i argumenata kojima bi predsjednik Višeg suda opovrgao Kneževićeve tvrdnje. A podsjećamo da je profesor Duško Knežević i nekadašnji VIP sponzor DPS- a i crnogorskog pravosuđa, saopštio da je predsjednik Višeg suda Boris Savić očigledno u kontinuitetu zloupotrebljavao službeni položaj kako bi preko Nena Vujoševića po određenoj tarifi ukidao ili određivao pritvore. A treba li podsjetiti da je isti ovaj Boris Savić prihvatio sporazum o krivici Svetozara Marovića i onda mu omogućio da bez konfiskovanja imovine stečene kriminalom napusti Crnu Goru", navodi se u saopštenju DF.

Boris Savić
Savić(Foto: Savo Prelević)

Iz tog političkog saveza su dodali da su uvjereni da crnogorska javnost nije zaboravila kako je Igor Božović jedan od vođa kavačkog klana zahvaljujući administrativnom nemaru, ponovo Borisa Savića, napustio Crnu Goru.

"Naravno, radi se o istom onom Borisu Saviću koji je potvrdio status svjedoka saradnika Saši Sinđeliću pod imenom Aleksandar i šest mjeseci zajedno sa Milivojem Katnićem učestvovao u skrivanju njegovog identiteta, da bi na kraju i potvrdio optužnicu protiv lidera DF-a u kojoj i dalje figurira lažno ime dokazanog lažova i presuđenog ubice Sinđelića. A pošto se danas Boris Savić kleo u poligraf, javno ga pozivamo da li je spreman da ode na poligrafsko ispitivanje i saopšti poznaje li Nena Vujoševića i Tijanu Ćoso, pošto je već izjavio da poznaje Ivicu Stankovića. Takođe ga pitamo da li je spreman da se uporede njegove bazne stanice sa baznim stanicama Nena Vujoševića i Tijane Ćoso, ali i da sudski vještaci Boljević i Lakić ostvare uvid u telefonske listinge Savića, Vujoševića, Stankovića, Jovanića i Ćoso. Vjerujemo da Boris Savić na poligrafu neće prećutati odgovor na pitanje da li raspolaže sa zanimljivom kolekcijom umjetničkih slika, i da li je profesor Duško Knežević, kao takođe poznati kolekcionar, poklonio Saviću slike određenih savremenih slikara koje krase zidove njegovog stana. Zbog svega gore navedenog smatramo da je neophodno da se donese Naredba o istrazi protiv Borisa Savića, i da zbog dostupnosti tužilaštvu i sudu, a zbog mogućeg bjekstva i razvijenog društvenog života koji osumnjičeni B.S. imau Podgorici i zemljama regiona, donese rešenje o oduzimanju putnih isprava i odredimu se petnaestodnevno javljanje u Centar bezbjednosti", kazali su iz DF.

Naveli su i da se primjenom ovih mjera stiču uslovi da Mladen Vukčević najzad skupi hrabrost i sazove sjednicu Sudskog savjeta na kojoj bi Boris Savić bio smijenjen kako bi se protiv njega, Ivice Stankovića, Milivoja Katnića, ali i Blaža Jovanića i Tijane Ćoso sprovela efikasna i nezavisna istraga.

Bonus video: