"OČEKUJEMO DA SE PRINCIP REGATE ZADRŽI"

Simović: Sa svih adresa se Crnoj Gori priznaje status lidera u evropskim integracijama

Simović je naveo da je proces daljeg ujedinjenja i integrisanja važan i za EU, jer jedino ujedinjena Evropa može biti globalno konkurentna
897 pregleda 11 komentar(a)
Sa foruma, Foto: DPS
Sa foruma, Foto: DPS

Crna Gora očekuje da se princip regate zadrži u procesu proširenja, svaka faza bude jasno definisana, a rezultati pravilno vrednovani, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

On je, na Regionalnom forumu „Ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU)“, rekao da Unija, kao snažan partner u pregovaračkom procesu, Zapadnom Balkanu može pomoći da prevaziđe izazove koji su posljedica istorijskog nasledja i zaostajanja.

Simović je naveo da je proces daljeg ujedinjenja i integrisanja važan i za EU, jer jedino ujedinjena Evropa može biti globalno konkurentna.

„Sa svih adresa se Crnoj Gori priznaje status lidera u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i to je razlog zbog kojeg očekujemo da se princip regate zadrži u procesu proširenja i da svaka faza bude jasno definisana, a rezultati pravilno vrednovani“ kazao je Simović na panelu "Trenutno stanje u procesu proširenja EU".

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazali su da je na Forumu usvojena Zajednička deklaracija socijalističkih i socijaldemokratskih partija, kojom se potvrđuje prihvatanje vrijednosti centralnih lijevih politika u pravcu stvaranja fer, slobodne i održive Evrope.

“U Deklaraciji se toplo pozdravljaju napori i napredak država Zapadnog Balkana ka procesu proširenja EU i poziva budući sastav Evropske komisije da u potpunosti promjeni pogled na integraciju Zapadnog Balkana, u cilju ubrzanja procesa, i uspostavljanja jasne agende za čitav region”, naveli su iz te stranke.

Simović je naglasio da je sa Foruma važno da se pošalje jasan apel da se u ovom trenutku, kada pred Evropom stoje brojni izazovi, Zapadni Balkan ne smije zaboraviti, ostaviti na margini i prepustiti negativnim uticajima.

Simović je istakao da je Crna Gora u procesu pregovora sa EU ostvarila puno i da je na dobrom putu.

„Otvorili smo 32 od 33 pregovaračka poglavlja, a uslove za otvaranje jedinog preostalog poglavlja, 8 – Konkurencija, smo ispunili još prošle godine. S pravom vjerujemo da zaslužujemo otvaranje i tog poglavlja i brzo započinjanje procesa zatvaranja i uspješnog okončanja pregovora“, kazao je Simović.

On je učesnicima Foruma poručio da će u Vladi Crne Gore i DPS-u uvijek imati partnera na kojeg mogu da računaju u sprovođenju reformskih procesa, stabilizaciji i rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu.

Simović je istakao da je uvjeren će novi sastav Evropske komisije, koji će predvoditi predsjednica Ursula fon der Lejen, uz očekivanu podršku svih članica EU, vrlo brzo pokazati da Crna Gora i Zapadni Balkan nemaju alternativu članstvu u EU.

On je istakao potrebu da Sjeverna Makedonija dobije datum pregovora, kao i da Albanija što prije započne pristupne pregovore.

„Sa istom pozitivnom emocijom se odnosimo prema svakom napretku Srbije, vjerujući da će i ostale države regiona stvoriti pretpostavke za vidljive iskorake u integracionim procesima, koje će EU prepozanti i vrednovati“, naglasio je Simović.

Na Forumu je potpisan i bilateralni sporazum o saradnji između DPS-a i Socijaldemokratske partije Rumunije, koji, kako se navodi, potvrđuje prijateljske odnose dvije partije, reafirmiše spremnost za jačanjem političke saradnje koja će doprinjeti novoj dinamici bilateralnih odnosa Crne Gore i Rumunije i podstiče produbljivanje saradnje između socijalista i socijaldemokrata.

Forum je organizovala Socijaldemokratska partija Rumunije, u Bukureštu, a domaćin skupa je bila premijerka Rumunije Viorika Dančila.