"TUŽILAČKI SAVJET PREUZEO ODGOVORNOST ZA NARUŠENO POVJERENJE GRAĐANA"

Konjević: Stankoviću bi najbolje bilo da podnese ostavku

"Afera u kojoj je učestvovao sekretar državnog Tužilaštva, nažalost, šalje užasnu sliku o instituciji"
5506 pregleda 21 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević saopštio je danas da bi  vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivici Stankoviću bilo najbolje da podnese ostavku.

Stanković je danas izabran za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT).

"Tužilački savjet je izborom Ivice Stankovića preuzeo odgovornost za duboko narušeno povjerenje građana u instituciju Tužilaštva, a ovaj čin će imati nesagledive posljedice za stanje u oblasti vladavine prava, tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini", istakao je Konjević.  

Konjević je kazao da bi Tužilastvo trebalo da bude temeljna institucija koja promoviše vladavinu prava.

"Zato afera u kojoj je učestvovao sekretar državnog Tužilaštva, nažalost, šalje užasnu sliku o instituciji. Današnjom odlukom nastavlja da se širi takva slika jer umjesto da obezbjede nezavisnu i profesionalnu istragu i omoguće da se ukloni sumnja sa institucije, a da Stankoviću omoguće da dokaže da iznesene javne optužbe koje su došle iz same institucije nijesu istina, Tužilački savjet se ponaša kao da je stanje potpuno normalno. Umjesto da afirmiše princip objektivne odgovornosti ovim je afirmisan princip zarobljene institucije. Čudi da ugledni pravnici, dekani, tužioci ne razumiju da ne možete biti na tako odgovornoj funkciji, a istovremeno biti pod teretom ovakvih javnih optužbi", istakao je Konjević. 

On je dodao da bi elementarna pravila profesionalnog ponašanja  nalagala da na istragu ne može da utiče niko, a ne da osoba protiv koje se iznose javne optužbe bude izabrana za starješinu organa. 

"Samo se treba zapitati da li bi i u jednoj zemlji EU bilo moguće nemati objektivnu odgovornost u ovakvim situacijama. Današnjom odlukom je Tužilački savjet preuzeo odgovornost za stanje u Tužilaštvu i nesagledive posljedice koje će izavati ovakva odluka sa aspekta povjerenja javnosti u tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini. Ivici Stankoviću bi nakon svega, ukoliko želi da zadrži profesionalni ugled koji nesumnjivo ima u dugoj sudijskoj karijeri, bilo najbolje da podnese ostavku nakon ovog izbora i time pokaže da mu je cilj da nevinost dokaže bez sopstvenog učešća i ovlašćenja u instituciji koja treba da istraži slučaj", kazao je Konjević.

Preporučujemo za Vas