"Orav upoznat da je srpski narod izopšten iz državnih institucija Crne Gore i lokalne samouprave"

"Zakonska rješenja donose se protiv interesa srpskog naroda kao brojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori, s namjerom realizovanja državnog projekta asimilovanja Srba u nacionalne Crnogorce", navodi se u saopštenju
948 pregleda 3 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su stečena i Ustavom garantovana prava i ignorisani su svi prigovori državnim institucijama koji su nesumnjivo ukazivali na neravnopravnost i diskriminaciju, ocijenjeno je iz Srpskog nacionalnog savjeta (SNS).

Predsjednik SNS, Momčilo Vuksanović, sastao se sa ambasadorom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivom Oravom koga je, kako se navodi, upoznao sa brojnim primjerima diskriminacije srpskog naroda u raznim djelovima društvenog i kulturnog života.

On je istakao da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena stečena i Ustavom garantovana prava, kao i da su ignorisani svi prigovori državnim institucijama koji su nesumnjivo ukazivali na neravnopravnost i diskriminaciju.

"Državne institucije Crne Gore ni u jednom slučaju nijesu uvažile mišljenja i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda vezane za pritužbe o diskriminaciji i uskraćivanju stečenih prava prema srpskom narodu u Crnoj Gori", rekao je Vuksanović.

To, smatra on, pokazuje nedostatak autoriteta te institucije da adekvatno sankcioniše očiglednu obespravljenost i utiče na njeno otklanjanje.

"Orav je upoznat sa činjenicom da je srpski narod izopšten iz državnih institucija Crne Gore i lokalne samouprave koja je pod kontrolom aktuelne vlasti", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, i pored značajnog učešća u ukupnom procentu stanovništva, 28,7 odstograđana srpske nacionalnosti nema u diplomatiji, pravosuđu, tužilaštvu, ministarstvima i brojnim državnim institucijama, što se može utvrditi na osnovu istraživanja samih državnih organa Crne Gore.

"Zakonska rješenja donose se protiv interesa srpskog naroda kao brojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori, s namjerom realizovanja državnog projekta asimilovanja Srba u nacionalne Crnogorce", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se iz navedenog stekao utisak da Delegacija EU nema dovoljno informacija o demokratskim procesima u Crnoj Gori i njihovom uticaju na ravnopravnost nacionalnih zajednica.

"Kao i da svoja saznanja temelje uglavnom na informacijama dobijenim od aktuelne vlasti i nepouzdanim i veoma često činjenicama ne potkrijepljenim izvještajima svojih povjerenika, koji pristrasno prate rad pojedinih državnih institucija", kaže se u saopštenju.

Orav je istakao da su dobijene informacije o položaju srpskog naroda od značaja za EU i njeno predstavništvo u Crnoj Gori, kako bi se stekla što cjelovitija slika o društvenim i političkim prilikama.

"SNS je svojom argumentacijom skrenuo pažnju Delegaciji EU na drastično kršenje prava i diskriminaciju srpskog naroda kako bi se povelo više računa o navedenim pojavama, čime bi se u najboljem smislu obezbijedila multietničnost, multikulturalnost i ravnopravnost naroda i nacionalnih zajednica koji žive u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: