URA u Finskoj podnosi aplikaciju za članstvo u Zelene

"Apliciranjem za članstvo u porodicu zelenih partija Evrope, URA će biti prva stranka iz Crne Gore koja je aplicirala za članstvo u toj zajednici stranaka", navodi se u saopštenju
989 pregleda 1 komentar(a)
Tokom posjete delegacije Zelenih pokretu URA, Foto: URA
Tokom posjete delegacije Zelenih pokretu URA, Foto: URA

Građanski pokret URA će se odazvati na poziv porodice zelenih stranaka Evrope i pokrenuti proces aplikacije za članstvo u toj internacionali stranaka. To su, kako je saopšteno, sinoć izglasali Glavni odbor i Predsjedništvo te stranke.

„Glavni odbor stranke ovlastio je rukovodstvo na čelu sa predsjednikom dr Dritanom Abazovićem da aplikaciju podnesu na godišnjem Kongresu Evropskih Zelenih, koji će se ove godine 8. novembra održati u Tampereu, u Finskoj“, navodi se u saopštenju.

Evropski Zeleni (European Greens), organizacija koja okuplja zelene partije iz Evrope, su prethodno, kako navode iz GP URA, poslali zvaničan poziv toj partiji da postane dio te porodice stranaka, a poziv je, ističu, uslijedio nakon niza uspješnih zajedničkih akcija, inicijativa i sastanaka.

Iz pokreta URA podsjećaju da je na njihov poziv krajem avgusta u radnoj posjeti toj stranci i Crnoj Gori bila delegacija Zelenih Evrope predvođena Tomasom Vajsom i da su prilikom te posjete napravljeni prvi koraci i razmotrena bliža saradnja.

„Nakon predstavljanja izvještaja komitetu Zelenih o radnoj posjeti Crnoj Gori i Građanskom pokretu URA, zelene stranke Evrope odlučile su da upute poziv da URA podnese aplikaciju za članstvo u njihovoj organizaciji. Prilikom posjete delegacije zelenih krajem avgusta jasno je podcrtano da oni URU vide kao evropskog partnera u Crnoj Gori kojeg pokreću borba za ljudska prava i za građansko društvo i borba za rješavanje ekoloških problema", ističu u pokretu URA.

Zelene stranke širom Evrope, kako navode, dobijaju sve veću podršku građana i njihovi izborni rezultati kroz razne izborne cikluse bivaju sve veći.

"Apliciranjem za članstvo u porodicu zelenih partija Evrope, URA će biti prva stranka iz Crne Gore koja je aplicirala za članstvo u toj zajednici stranaka", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: