Liberalna partija predala aplikaciju Evropskim liberalima

"U aplikaciji se navodi da je LP jedina stranka političkog centra i lberalnog profila u Skupštini Crne Gore, ali i na političkoj sceni kojom dominiraju socijalističke, desničarske i nacionalne partije", saopšteno je iz LP
890 pregleda 11 komentar(a)
Sa Pete redovne konferencije Liberalne partije, Foto: LP
Sa Pete redovne konferencije Liberalne partije, Foto: LP

Liberalna partija (LP) predala je i zvanično zahtjev za punopravno članstvo u ALDE savez liberala i demokrata Evrope, koji okuplja liberalne i centrističke partije svih država Evrope.

Predsjedništvo LP je, kako se navodi u saopštenju, iniciralo ranije ovakav zahtjev prema rukovodstvu te partije.

"Liberalna partija je već pet godina pridruženi član ALDE alijanse liberala koja ima sedam premijera država Evrope a sestrinske partije Liberalne partije Crne Gore vladaju u 15 država EU. Isto tako, Šarl Mišel, lider liberala Belgije, član ovog saveza, izabran je za novog predsjednika Evropskog Savjeta, dok je ranije savezu pristupio i Emanuel Makron predsjednik Francuske", navodi se u saopštenju LP.

U aplikaciji se navodi, kako je saopšteno, da je LP jedina stranka političkog centra i lberalnog profila u Skupštini Crne Gore, ali i na političkoj sceni kojom dominiraju socijalističke, desničarske i nacionalne partije.

"LP je i jedina partija koja otvoreno i bez kalkulacija promoviše sve proklamovane evropske i moderne vrijednosti i otvoreno štiti ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi u državi", kazali su iz LP.

Rukovodstvo Liberalne partije će, ističu, predstaviti aplikaciju na izbornom Kongresu ALDE saveza liberala Evrope u Atini 24-25. oktobra, kada će lideri i delegati svih partija Evrope odlučivati o punopravnom članstvu crnogorskih liberala u, kako navode iz LP, treći najmoćniji politički savez u EU i njenim institucijama.

"Prijemom LP u punopravno članstvo ALDE ispuniće se još jedna važna pretpostavka da Crna Gora dobije još snažniju podršku iz Evropske unije za svoju zvaničnu politiku, čiji dio će i u narednom periodu biti i Liberalna partija", zaključuje se u saopštenju LP.

Bonus video: