I pred Ustavnim sudom v.d. stanje

Dvoje sudija naredne godine stiče pravo na starosnu penziju, Ustav i zakon ne poznaju v.d. sudije
3838 pregleda 5 komentar(a)
Sjednica Ustavnog suda (Muratović prva slijeva, Šarkinović drugi s desna), Foto: Savo Prelević
Sjednica Ustavnog suda (Muratović prva slijeva, Šarkinović drugi s desna), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.10.2019. 07:01h

Nakon Državnog tužilaštva koje je u v.d. stanju jer u Skupštini ne postoji potrebna dvotrećinska većina za izbor vrhovnog tužioca, u sličnoj situaciji bi se naredne godine mogao naći i Ustavni sud.

Dvoje sudija tog suda Mevlida Muratović i Hamdija Šarkinović ispuniće uslove na starosnu penziju početkom godine. Ustavom Crne Gore propisano da sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija i kada stekne pravo na starosnu penziju, dok v.d. stanje ne poznaje Ustav, a ni Zakon o US.

Članom 15 tog zakona propisano je da kada sudiji prestane funkcija zbog isteka mandata, Skupština će donijeti odluku da nastavlja da vrši funkciju do izbora novog sudije, ali ne duže od jedne godine. Nigdje ne piše da se to tiče i prestanka mandata zbog starosne penzije.

Sutkinja Muratović u februaru stiče pravo na starosnu penziju. Pored godina života, ona ima i dovoljan staž jer je počela 1976. godine. Za sudiju US izabrana je na sjednici Skupštine Crne Gore 27. decembra 2013. I njen kolega Šarkinović dobio je podršku 28. decembra 2013. godine, piše u njegovoj biografiji na sajtu suda.

Ustavni sud
Sa jedne od ranijih sjednica Ustavnog suda(Foto: Savo Prelević)

Penzionisanje dvoje sudija moglo bi blokirati rad tog suda koji ukupno ima sedmoro sudija, a za odlučivanje je potrebna većina ukupnog broja. To znači da ako ostane petoro sudija, četvoro mora podržati odluku da bi ona bila usvojena. U dosadašnjoj praksi, sudije Milorad Gogić i Miodrag Iličković su uglavnom “opozicija” kolegama u predmetima koji mogi imati negativne političke ili finansijske posljedice po vlast.

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković ranije je saopštio da se broj predmeta o kojima odlučuju povećava, dok se u javnosti čuju primjedbe o neažurnosti US.

“Vijesti” su juče kontaktirale nekoliko stručnjaka za ustavno pravo, ali oni nijesu bili voljni da komentarišu moguće v.d. stanje i eventualnu blokadu Ustavnog suda. Rekli su da je to politički problem i da su za njega nadležni poslanici u parlamentu.

Tužilaštvo je od prošle sedmice u v.d. stanju jer se na konklurs za vrhovnog tužioca niko nije prijavio. U v.d. stanju je i Sudski savjet čiji predsjednik i dio članova obavljaju te funkcije do izbora nasljednika, jer Skupština u dva navrata nije uspjela da izabere četiri ugledna pravnika za Sudski savjet pošto ne postoji dvotrećinska većina.

Skupština za izmjene Ustava, Radulović kaže da je problem do poslanika

Problem dvotrećinske većine u parlamentu, koji je blokirajući za izbore u pravosuđu, vladajuća koalicija planira da riješi izmjenama Ustava jer je Radna grupa Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, čiji je posao bio da “sagleda pravni okvir od značaja za izborni ambijent kao i Ustav u dijelu odredaba koje se tiču Sudskog savjeta”, već je napravila nacrt takvog predloga. Ona je preporučila da dio članova Sudskog savjeta koji se bira u parlamentu, u slučaju nepostojanja dvotrećinske većine, treba izglasati prostom većinom glasova poslanika, odnosno vladajuće koalicije. Savjetnik predsjednika države i član te radne grupe iz akademske zajednice Boris Bastijančić (UDG) smatra da bi isto rješenje trebalo primijeniti i na izbor vrhovnog državnog tužioca, kao i sudije Ustavnog suda.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović smatra da se u izbornoj godini ne mijenja Ustav, te da je “problem manje ustavno-pravne prirode, a više u ravni (ne)funkcionisanja parlamentarno-političkog sistema”.

Bonus video: