ŠEF DELEGACIJE EU UPOZRAVA DA JE PRAVOSUĐE U FOKUSU PAŽNJE BRISELA

Orav: Bez presuda za korupciju nema napretka ka EU

On je, govoreći danas u Tivtu na otvaranju, 13. Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog odbora regija i Crne Gore, kazao da Crna Gora mora poboljšati svoje reformske napore, posebno u oblasti medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i spriječavanju trgovine ljudima
3484 pregleda 6 komentar(a)
Orava pred učesnicima skupa u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Orava pred učesnicima skupa u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Šef delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav pozdravio je dogovor političkih aktera u Crnoj Gori da se sledeći lokalni izbori održe istog dana u svim gradovima.

"Postoji princip, a što je i dogovoreno,  da se svi lokalni izbori održe istog dana. To bi, ukoliko i definitivno bude potvrđeno, bilo veoma dobra vijest", kazao je Orav.

On je, govoreći danas u Tivtu na otvaranju, 13. Zajedničkog  savjetodavnog  odbora Evropskog odbora regija i Crne Gore, kazao da  Crna Gora mora poboljšati svoje reformske napore, posebno u oblasti medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i spriječavanju trgovine ljudima.

"Te reforme zahtijevaju promišljanje i učešće aktera sa svih djelova političke scene Crne Gore, kao i predstavnika civilnog društva. Bojkot parlamenta  i izostanak istinskog političkog dijaloga nisu održivi za državu koja pregovara o svom priključivanju EU", poručio je ambasador Orav koji je kao „značjan korak unapred u pravcu ponovnog uspostavjanja politilkog dijaloga“, pozdravio osnivanje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu u koji su uključeni predstavnici vlasti i većeg dijela opozicije.

"Pošle sedmice  Odbor je usvojio sva pravila i kriterijume vezano za svoje funkcionisanje i to je bio veoma važan momenat u uklanjanju i posljednjih operativnih prepreka za početak konkretnog rada na izbornoj reformi. Iskreno se nadam da će Odbor sada biti u stanju da se fokusira na suštinu svog posla i donese konkretne rezultate u ambicioznoj agendi reforme institucionalnog i legislativnog okvira za izbore.“- istakao je Orav. 

Šef delegacije EU  je ponovio da je Crna Gora postigla „određeni napredak“ u pregovorima u pristupanju Uniji, ali da je sada prioritet da „cijeli crnogorski sistem vladavine prava isporuči mnogo opipljivije konkretne rezultate, odnosno održiv i jasan niz rezultata“ koji će EU uvjeriti da je Crna Gora zaista spremna da se na evropski način nosi sa ovom ključnom problematikom.

"Napredak u vladavini prava i poštovanju temeljnih ljudskih prava u Crnoj Gori je od ključne važnosti  i on zapravo određuje brzinu cijelog vašeg pregovaračkog procesa sa EU", naglasio je Orav.

Dio političke javnosti u Crnoj Gori inače, smatra da je EU, nezadovoljna suštinskim  simuliranjem reformi, te posebno lošim i selektivnim funkcionisanjem sistema crnogorskog vladavine prava, „podigla ručnu“ u pregovorima o pristupanju sa  Podgoricom koji traju već osam godina. Do sada je naša država uspjela da otvori 32 i privremeno zatvori samo tri od ukupno 33 pregovaračkih poglavlja sa Briselom, ali već duže od godinu ne uspijeva da otvori posljednje – poglavlje 8. (Konkurencija), nitida se primakne konačnom zatvaranju bilo kojeg od poglavlja u kojima se već godinama pregovara.

“Crna Gora je ispunila sve preduslove i za otvaranje jedinog preostalog – Poglavlja 8, za koje se nadam da će države članice dobijeti afirmativnu odluku, kako bi se crnogorska pregovaračka struktura mogla u potpusnosti posvetiti ispunjavanju obaveza koje bode ka privremmenom zatvaranju ostalih poglavlja.”- kazao je danas u Tivtu glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom Unijom Aleksandar Drljević.

On je potvrdio “istrajnu posvećenost državnih organa Crne Gore evropskim vrijednostima i članstvu u evropskoj zajednici naroda kao najvažnijem vanjskopolitičkom cilju.”

“U prilog tome govore rezultati budući da je naša država postigla najviše od svih kandidata, te da smo predvodnik proširenja što sa sobom nosi i posebnu odgovornost.”- kazao je šef crnogorskog pregovaračkog tima.