Tačnom adresom protiv izbornih fantoma

U zahtjevu se navodi da, pored članova Odbora i pridruženih članova Odbora, na sjednicu treba pozvati ministra unutrašnjih poslova, ministarku za javnu upravu, predstavnika Zajednice opština Crne Gore, predsjednika Državne izborne komisije i druge za koje se procijeni da ih treba pozvati
1808 pregleda 4 komentar(a)
Treba riješiti adrese stanovanja svih birača (ilustracija), Foto: Shutterstock
Treba riješiti adrese stanovanja svih birača (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2019. 07:08h

Opozicioni članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predložili su rješenja za koje smatraju da će omogućiti brisanje takozvanih fantom birača na izborima.

U predlogu koji je juče dostavljen navodi se da treba riješiti adrese stanovanja svih birača, saznaju “Vijesti”. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović (DPS) već je zakazao za utorak, 22. oktobar, sjednicu na kojoj će biti razmatran taj predlog - za utvđivanje rješenja za obezbjeđenje potrebnih uslova za punu implementaciju Zakona o biračkom spisku i izradu potpunog biračkog spiska.

U zahtjevu, koji su potpisali poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović, Raško Konjević (SDP) i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, navodi se da je tačan i ažuran birački spisak jedan od ključnih pretpostavki za fer i zakonite izbore.

Prema analizi, kako se navodi u zahtjevu poslanika, u biračkom spisku za više od polovine ukupno upisanih birača ne postoji podatak o adresi njihovog stanovanja, odnosno, ne postoji naziv ulice ili brojevi kojima su označene stambene zgrade, broj stana, odnosno kućni broj u toj ulici, dijelu ulice, ili naselja koji pripadaju biračkom mjestu. Time, kako se navodi, može biti dovedeno u pitanje povjerenje u tačnost vođenja biračkog spiska.

Demokrate su ranije saopštile da “fantom birači”, osim što se kriju iza lažnih matičnih brojeva, boravišta, prebivališta i drugih podataka, kriju se i na neoznačenim adresama bez broja.

Da bi opštinske izborne komisije mogle da odrede biračka mjesta u skladu sa Zakonom o biračkom spisku, neophodno je, kako se navodi u predlogu da, u roku koji ne može biti duži od šest mjeseci, lokalna samouprava donesu odluke o određivanju granice područja naselja, kao i da odrede naziv naselja, ulice i trga.

U istom roku neophodno je da lokalna uprava sve zgrade i kuće označi brojevima, kao i da obezbijede postavljanje tabli sa nazivima naselja, ulica i trgova...“Svako dalje ignorisanje rješavanja određenja tačne adrese stanovanja birača, može dovesti u pitanje održavanje predstojećih redovnih parlamentarnih izbora”, navodi se u zahtjevu.

Poslanici predlažu da se pozovu predstavnici Vlade i lokalne samouprave da najkasnije u roku od šest mjeseci od održavanja sjednice, obezbijede da se izvrše obaveze iz Zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Bonus video: