Krapović: Marković da odgovori hoće li se investitorima plaćati da ostave rijeke da netaknuto teku

"Mislim da bi premijer trebalo da javno odgovori na pitanje da li će biti raskinuti ugovori i za Bukovicu 1 i za Bukovicu 2, ili jedna ostaje i biće izgrađena dok se ugovor raskida samo za Bukovicu 2? Da li je u tom slučaju zaista sačuvana životna sredina i Bukovica u cijelosti ili samo napola?", poručuje Krapović
3646 pregleda 4 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.10.2019. 09:22h

Premijer Duško Marković duguje odgovore na pitanja da li će biti raskinuti svi ugovori i zaustavljeni svi devastatorski projekti u opštinama i lokalitetima i da li ćemo plaćati investitorima da ostave naše rijeke da netaknuto teku, poručio je potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović.

"Premijer Marković je rekao da je ovaj razvojni zamah imao propusta koji bi nanijeli štetu prirodi, te da bi taj konflikt razvoja u pojedinim slučajevima promašio svoj cilj, unapjeđenje kvaliteta života u tim opštinama koji se ne može odvojiti od očuvanja jedinstvene i zdrave životne sredine na tim lokalitetima.

Nakon objave ove vijesti u medijima, siguran sam da je veliki broj građana pozdravio takav stav, međutim da li je zaista tako kako je premijer Marković rekao i da li ima mjesta slavlju i pohvalama?", saopštio je Krapović.

On ističe da Marković nije rekao da su na medijski najviše eksponiranoj Bukovici planirane dvije male hidroelektrane, "a na Bistrici takođe".

"Mislim da bi premijer trebalo da javno odgovori na pitanje da li će biti raskinuti ugovori i za Bukovicu 1 i za Bukovicu 2, ili jedna ostaje i biće izgrađena dok se ugovor raskida samo za Bukovicu 2? Da li je u tom slučaju zaista sačuvana životna sredina i Bukovica u cijelosti ili samo napola?", dodaje Krapović.

On poručuje da je Marković rekao da je Vlada naložila Ministarstvu ekonomije da počne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji male hidroelektrane na Bistrici, i dodaje da premijer govori u jednini "a elektrana je više".

"Sporazumni raskid ugovora predviđa da se Vlada i investitori sporazumiju, tj. da investitori odustanu od gradnje, a da ih, naravno, Vlada obešteti, u nekom iznosu. Tako možemo doći u situaciju da na Bukovici ipak nikne jedna mala hidroelektrana, a da za drugu investitor dobije obeštećenje, i to ono što je stvarno genijalno od Vlade i premijera Markovića, prvo – životna sredina i rijeka neće biti zaštićena, i plus će građani investitoru platit zato što malo manje uništava životnu sredinu i rijeku koja svakako pripada građanima", saopštio je Krapović.

"Još kad na sve to dodamo činjenicu da su investitori ljudi bliski vrhu DPS-a, te da su im sve to omogućile vlade DPS-a, uključujući i ovu koja ih isplaćuje, to je onda stvarno vrhunski uspjeh Vlade Crne Gore.

Gospodine Markoviću, da li će biti raskinuti svi ugovori i zaustavljeni svi devastatorski projekti u pomenutim opštinama i lokalitetima u Vašem jučerašnjem obraćanju i da li ćemo plaćati investitorima da ostave naše rijeke da netaknuto teku? To su pitanja na koja dugujete odgovore", zaključuje se u saopštenju potpredsjednika Demokrata Dragana Krapovića.

Bonus video: