Marković: Francuska u Crnoj Gori ima prijatelja, malog ali pouzdanog

Državna sekretarka Daresjek je kazala da Francuska nije protiv proširenja EU, ali da predsjednik Makron smatra da je potrebno da se Evropa reformiše s obzirom da je postala suviše tehnokratska
1035 pregleda 2 komentar(a)
Daresjek i Marković, Foto: Gov.me/ S. Matić
Daresjek i Marković, Foto: Gov.me/ S. Matić

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se sa državnom sekretarkom Ministarstva vojske Francuske Ženevjev Daresjek i razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država, mogućnostima za jačanje političkih i ekonomskih veza, saradnji u okviru NATO i evropskoj perspektivi naše države, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

"Francuska u Crnoj Gori ima prijatelja, malog ali pouzdanog. Želimo stalan i kontinuiran dijalog sa Vladom Francuske“, kazao je predsjednik Marković.

Državna sekretarka Daresjek je istakla da Francuska i njen predsjednik Emanuel Makron žele da stvaraju partnerstva sa Crnom Gorom i državama Zapadnog Balkana. Ona je pozdravila napore Crne Gore u demokratizaciji i jačanju vladavine prava.

Saopšteno je da su se sagovornici saglasili da je dobra saradnja u oblastima bezbjednosti, odbrane, borbe protiv terorizma, migracija.

Posebno je istaknuto savezništvo u okviru NATO-a, gdje Crna Gora, kako je kazao Marković, doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.

"Pitanje stabilnosti i bezbjednosti za Balkan je pitanje opstanka“, istakao je premijer Marković i dodao da je u ovom regionu potrebno snažnije liderstvo Evropske unije.

Državna sekretarka Daresjek je kazala da Francuska nije protiv proširenja EU, ali da predsjednik Makron smatra da je potrebno da se Evropa reformiše s obzirom da je postala suviše tehnokratska. Istakla je da je važno razviti jake političke strategije za više značajnih oblasti, kao što su u prvom redu odbrana i migracije.

Politika proširenja, rekao je Marković, mora biti strateška politika EU, a proširenje mora biti politički proces koji treba da dovede do ujedinjenja Evrope na cijelom kontinentu.

On je istakao i da su za Crnu Goru nesporni motivi i želja da bude dio evropske porodice, kako god ona bude izgledala ubuduće kao i da članstvo želi da dobije onda kada bude spremna da bi mogla da bude novi kvalitet a ne opterećenje za Uniju.

Bonus video: