Za ASK Demokrate trošile pare po propisima

Državni revizori i Agencija se od ranije spore u vezi s tumačenjem propisa koji se tiču partijskih finansija
936 pregleda 1 komentar(a)
Lider Demokrata Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Lider Demokrata Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije zaključila je da je Demokratska Crna Gora ispoštovala zakonske propise u finansiranju rada, kao i kampanje na proteklim lokalnim izborima u nekoliko opština.

Državna revizorska institucija je prethodno u reviziji finansija Demokrata za prošlu godinu utvrdila da nijesu sve finansijske i druge radnje uskladili sa zakonskim i drugim propisima, a neusklađenost se odnosi na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

DRI i ASK se od ranije spore u vezi s tumačenjem Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Na to su nedavno podjetile i Demokrate, navodeći da su “primjedbe naznačene u Izvještaju DRI tehničke prirode i dominantno su posljedica otvorenog rata koji se već duži vremenski period vodi između DRI i ASK”.

U odgovoru vršiocu dužnosti direktora Demokrata Momčilu Lekoviću iz ASK navode da zakon ne zabranjuje da se na jednom posebnom računu drži novac za više izbornih kampanja koje se održavaju istog dana, što je DRI tvrdila suprotno.

Takođe, ASK navodi da su Demokrate ispoštovale limite za finansiranje kampanje iz privatnih izvora, a da se nepoklapanja između aktivnosti i troškova dodatno pojasnila zbog čega nema nepravilnosti i kršenja zakona, piše u dokumentu ASK-a.

Bonus video: