Gvozdenović: Dijalogom do najkvalitetnijih rješenja

Gvozdenović je istakao da je rad Odbora jasan zbog jasno definisane Odluke o njegovom formiranju, u kojoj je primarna potreba da se prihvate sve preporuke OEBS/ODIHR-a
515 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupstina.me
Sa sastanka, Foto: Skupstina.me

Dijalogom je jedino moguće doći do najkvalitetnijih rješenja, koja će unaprijediti ambijent u kojem će se održavati naredni izborni ciklusi, ocijenio je predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović.

Iz Skupštine je saopšteno da su Gvozdenović i član Odbora Neđeljko Rudović, razgovarali sa nerezidentnom ambasadorkom Australije u Crnoj Gori Rut Stjuart /Ruth Caris Stewart/.

Navodi se da je Gvozdenović upoznao Stjuart sa dosadašnjim učincima i političkim okolnostima u odnosu na rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

U tom smislu, kazao je da je jedino dijalogom moguće doći do najkvalitetnijih rješenja, koja će unaprijediti ambijent u kojem će se održavati naredni izborni ciklusi.

"Potpredsjednik parlamenta je detaljno objasnio način na koji je funkcionisala Vlada u zadnjoj godini prethodnog izbornog ciklusa, navodeći da slična iskustva ne treba ponavljati", kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je istakao da je rad Odbora jasan zbog jasno definisane Odluke o njegovom formiranju, u kojoj je primarna potreba da se prihvate sve preporuke OEBS/ODIHR-a.

Rudović je kazao da je dio opozicije koji učestvuje u radu Odbora otvoren za dijalog, i spreman za pronalaženje najboljih rješenja navodeći da se zalažu za formiranje tehničke vlade, jer kako je kazao, vlast ne može imati ni minimum povjerenja da će i sprovesti ono što nude kao eventualni dogovor.

Na taj način, smatra Rudović, bilo bi obezbijeđeno stvaranje svih neophodnih uslova u kojima će se održati naredni parlamentarni izbori.

Stjuart je istakla da se nada da će vlast i opozicija postići dogovor o ovoj važnoj temi, zaključujući da je potrebno da sve strane učestvuju u tom dijalogu.

Navodi se i da je Gvozdenović kazao da Crna Gora i Australija imaju uspostavljene i ekonomske odnose,

Gvozdenović je podsjetio da u Crnoj Gori uspješno posluje nekoliko renomiranih australijskih privrednika i investitora, dodajući da postojeću saradnju treba intezivirati, ali i proširiti na druge oblasti.

Gvozdenović je istakao da je Crna Gora ulaskom u NATO ispunila jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, te da je ulazak i u Evropsku uniju cilj na kojem se predano i uspješno radi već duže vrijeme.

Stjuart je kazala je da Australija izuzetno cijeni i podržava evropski put Crne Gore, dodajući da je zemlji koju predstavlja veoma važno da je Zapadni Balkan stabilan, ekonomski napredan i da je neophodno u kontinuitetu raditi na jačanju demokratskih sistema u ovom dijelu Evrope.

Bonus video: