Parlament je unižen: Vlada i Pažin nijesu smjeli da se pojave

Skupština je, na zahtjev poslanika Demokratske partije socijalista sa dnevnog reda skinula zahtjev opozicije za interpelaciju o radu ministra pravde Zorana Pažina.
18427 pregleda 10 komentar(a)
Marta Šćepanović tražila skidanje interpelacije sa dnevnog reda: Sa sjednice Skupštine, Foto: Boris Pejović
Marta Šćepanović tražila skidanje interpelacije sa dnevnog reda: Sa sjednice Skupštine, Foto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore mora donijeti poseban zakon kojim će urediti odnose sa državnim insitucijama ukoliko želi da spriječi dalje urušavanje kontrolne uloge parlamenta, ponavljaju iz civilnog sektora i opozicije.

Skupština je, na zahtjev poslanika Demokratske partije socijalista početkom sedmice sa dnevnog reda skinula zahtjev opozicije za interpelaciju o radu ministra pravde Zorana Pažina.

Zoran Pažin
Zoran Pažin(Foto: Boris Pejović)

Direktor Media centra Goran Đurović upozorava da se uloga parlamenta u kontinuitetu urušava i pokušava se svesti na dekor u simuliranju demokratije.

“Poslanicima opozicije se ograničava vršenje kontrolne funkcije, a nerijetko imaju problem da dođu i do neophodnih informacija od državnih organa vezanih za obavljanje svog posla. Urušavanju značaja i funkcinisanja Skupštine doprinose svojim neodgovornim odnosom predstavnici izvršne vlasti i predstavnici pravusudnih organa. Po pravilu se od većine u parlamentu odbijaju prijedlozi i inicijative opozicionih poslanika kojima se može otvoriti debata o suštinskim problemima u Crnoj Gori”, smatra Đurović i navodi da je potrebno donijeti zakon o Skupštini i vladi koji bi definisali njihove odnose.

Goran Đurović
Goran Đurović(Foto: Savo Prelević)

“Možda će neki novi saziv Skupštine uspjeti da konačno postavi stvari na pravo mjesto i stvori uslove za sprovođenje kontrolne funkcije Skupštine. Prvi od mogućih koraka su donošenje zakona o Skupštini i zakona o Vladi”, kazao je on za “Vijesti”.

Skupštinski Odbor za sveobuhvatne reforme izbornog i drugog zakonodavsta je preko jednog od pododbora pokrenuo inicijativu za donošenje zakona o Skupštini.

Predstavnici opozicije kazali su da bi se time definisali odnosi sa ostalim državnim organima i izbjegle situacije u kojima se državni funkcioneri ne odazivaju na pozive poslanika.

Poziv za kontrolno saslušanje pred skupštinskim odborima za antikorupciju i bezbjednost i odbranu nedavno su odbili vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković i specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić, pojašnjavajući da nisu obavezni da poslanicima dostavljaju izvještaje o konkretnim istragama.

Poslanici opozicije tražili su saslušanje tužilaca povodom afere “Koverta” i nezakonitih mjera tajnog nadzora prema članovima Demokratskog fronta (DF).

Početkom nedjelje odbačena je i inicijativa za interpelaciju o radu Pažina, iako su se poslanici vladajuće koalicije prethodno složili da ta tačka bude na dnevnom redu.

Iz opozicije su kazali da vladajuća koalicija pokušava da zaštiti Pažina od sučeljavanja sa poslanicima i optužili ministra da je tražio da se zahtjev skine sa dnevnog reda.

Iz Ministarstva pravde “Vijestima” nijesu odgovorili da li je Pažin tražio da se interpelacija povuče sa dnevnog reda.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović smatra da parlament nikada nije ni imao kontrolnu ulogu, već je opozicija ukazivala da je to obaveza poslanika.

Jovan Vučurović
Jovan Vučurović(Foto: Savo Prelević)

On je upozorio da je parlament unižen, dok parlamentarna većina pristaje na takvu ulogu.

"Parlamentarna većina pretežno služi da podiže ruke i da bude puki servis diktatora, koji je ogrezao u kriminalu i korupciju... Povlačenje interpelacije je direktno priznanje da vlada i njen potpredsjednik nijesu smjeli da se pojave pred poslanicima DF i ostale opozicije, jer su naši argumenti mnogo moćniji", tvrdi Vučurović.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović upozorio je da Skupština kao i mnoge druge institucije bilježi sve lošije rezultate kada su u pitanju elementarni demokratski standardi.

Ivan Vujović
Vujović(Foto: Savo Prelević)

On je podsjetio da je parlament nekada u izvještajima o napretku EK bio najbolje ocijenjena institucija, posebno zbog nadzorne funkcije.

"Tada nikome nije padalo na pamet da pomisli da ignoriše predstavnike građana na način na koji to danas, nažalost, postaje svakodnevna praksa. Parlament je svugdje u demokratiji brana od autokratskih tendencija izvršne vlasti, ali i od svih drugih subjekata mogu da umisle, kao u našem slučaju, da su iznad zakona i demokratskih standarda razvijenog svijeta", tvrdi Vujović i ističe da je u Crnoj Gori primjetan drastičan pad demokratskih standarda i potpuno srozavanje pojedinih institucija.

"Upravo je to najbolje oslikano u strategiji EK kroz izraz “zarobljene države”, a posljedica ovakvih trendova je i blokada procesa evropskih integracija. Ukoliko se kroz sveobuhvatni politički dijalog hitno ne krene u saniranje stanja urušenih institucija, Crna Gora će ući u opasnu spiralu", kazao je on.

Tužioci obavezni da dođu

Vučurović upozorava da su tužioci obavezni da se odazovu pozivu poslanika jer su birani u Skupštini.

“Katnić i Stanković su obavezni da dođu na kontrolno saslušanje, ali na tu činjenicu ćute predsjednik Skupštine i parlamentarna većina. Vrh režima, koji kontroliše tu dvojicu, ne želi da oni budu izloženi pitanjima poslanika DF-a, koja bi se ticala korupcije u tužilaštvu i afera koje idu do Mila Đukanovića i njegovog okruženja. Katnić i Stanković zato bježe sa odbora za antikorupciju, odbora za bezbjednost i odbranu, VDT bježi sa konferencije za novinare”, upozorio je Vučurović.

Pažin na Odboru za antikorupciju

Odbor za antikorupciju će u petak 1. novembra raspravljati o Izvještaju EK o napretku koji se odnosi na poglavlje 23 i 24. Sjednici odbora će prisustvovati Zoran Pažin, glavni pregovarač Aleksandar Drljević kao i članice pregovaračkih grupa za 23 i 24. poglavlje Marijana Laković i Sandra Đonović.

Bonus video: