Marković: Amfilohije i dalje ne može da prihvati da je Crna Gora nezavisna država

"Pitao sam ga da li Vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spriječi i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i crkvu na Rumiji"
22922 pregleda 223 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Facebook/DPS (screenshot)
Duško Marković, Foto: Facebook/DPS (screenshot)
Ažurirano: 29.10.2019. 21:19h

Premijer Duško Marković kazao je da će parlamentu dostaviti predlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, ukoliko i pored dijaloga ne obezbijedi saglasnost Mitropolije crnogorsko primorske (MCP). Marković je kazao Mitropolija i mitropolit Amfilohije ne poštuju zakone i ne žele da prihvate da je Crna Gora nezavisna država.

„Još neko kratko vrijeme ćemo nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon ćemo predložiti Skupštini. Onda ćemo silom zakona dovesti poznaniji prava sve u Crnoj Gori, pa i MCP", kazao je Marković u intervju za RTCG.

On je podsjetio i da se nedavno sastao sa mitroplitom Amfilohijem, ističući da taj sastanak nije bio korak ka usaglašavanju stavova o zakonu. Marković je ponovio da je Vlada pripremila dobar zakon ali da najviše otvorenih pitanja ima sa MCP.

"Ja sa mitropolitom uvijek oštro polemišem o ključnom pitanju, poštovanju zakona i države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično i nepoštovati zakone i državu", kazao je Marković i istakao da mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom, ne uvažava to što je Crna Gora NATO članica i evropska država.

"On i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i što je najgore Mitroplija i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga da li Vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spriječi i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i crkvu na Rumiji i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države. Ali ne želimo to da radimo, želimo da u dijalogu dođemo do rješenja”, kazao je Marković.

Komentarišući zahtjeve opozicije za formiranjem tehničke vlade, Marković je rekao da vlada nema nikakvu ulogu kad su u pitanju izbori. "Koja je uloga vlade u izborima? Nema je. Nema te uloge vlade. Ko sprovodi izbore? Državna izborna komisija, opštinske izborne komisije. Ko ima posebne zadatke u sprovođenju izbora? Ima Agencija za antikorupciju, da sprovodi poštovanje Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja. Vlada nema nikakvu ulogu u izbornom procesu", kazao je Marković.

Marković je kazao i da Crna Gora ima 30 hiljada više radnih mijesta od formiranja Vlade i da će raditio sve da „nijedan euro državnog novca ne ide u privatne džepove“. Kritike da njegova Vlada nije radila na poboljšanju standarda građana, Marković je nazvao „primitivnim i bizarnim“.

„Ovoj vladi i ovoj politici se ne želi uspjeh i svaki uspjeh se mora u prvom danu kompromitovati.. Ne samo političari i političke stranke, nego i određeni interesni centri koji su oko medija i koji su povezani sa medijima, žele kompromitiovati vladinu ekonomsku politiku i njene rezultate na prvom koraku“, kazao je Marković.

"Očekivao sam protivljenje Socijaldemokrata"

Na pitanje može li privatizacija aerodroma izazvati probleme u vladajućoj koaliciji, Marković je kazao da je očekivao protivljenje Socijaldemokrata.

"Većina u Vladi je podržala ovaj predlog i koalicioni partner je to prihvatio sa punim demokratskim i profesionalnim potencijalom. Sada svi zajedno čekamo rezultat toga. Stav SD-a oko valorizacije aerodroma nije ni ujednom trenutku poremetio odnose u vladi niti će ih poremetiti", kazao je Marković.

On je najavio da će predložiti lex specialis kojim će omogućiti da u roku od pet godina riješi pitanje duga Montenegroairlinesa i stvoriti uslove da se zainteresuje strateški partner za privatizaciju. Marković je kazao da to kompanija godišnje doprinese Crnoj Gori sa 150 miliona eura.

"Da li je trebao biti sa ovolikim dugovima? Ja mislim da ne, a vlada prema tom problemu treba da se odnosi odgovorno a ne kukavički“, kazao je Marković.

"Ne možemo doći u dužničko ropstvo"

On je rekao da ne očekuje probijanje rokova za izgradnju autoputa, podsjećajući da su mu je rečeno da će prva dionica u građevinskom smislu biti završena do 30. septembra.

Marković nije mogao da precizira hoće li biti problema oko tehničkog prijema. On je odbacio navode da će izgradnja autoputa dovesti Crnu Goru u dužničko ropstvo.

"Crna Gora je u ove tri godine vratila milijardu i 490 miliona eura stranog duga bez dana zakašnjenja i bez ijednog rizika. Rata za vraćanje kredita će biti na godišnjem nivou između 50 i 60 miliona eura, a mi smo ozbiljna država koja ispunjava obaveze. Mi ne možemo doći u dužničko ropstvo. Ne samo zbog kineskog, nego niti jednog kredita", rekao je on.

Premijer je rekao da izgradnja auto puta neće ugroziti rijeku Taru, navodeći da UNESCO nije opomenuo Crnu Goru u tom smislu.

On je istakao da je došlo do pomjeranja toka Tare na malom prostoru i na kratak rok, navodeći da je "veoma osjetljiv na to šta se dešava sa našim rijekama".

"Nemamo rizika da ugrozimo kanjon Tare“, kazao je Marković.

Pojasnio je i da plate mogu rasti samo na osnovu realnih izvora i istakao da da se ne može doći u situaciju koja se desila sa majkama troje i više djece "koja je napravila dar-mar u ekonomskom sistemu".

"Nećemo da sada dižemo plate pa da ih smanjujemo kad prođu izbori. Nismo smanjili penzije ni plate niti smo davali otkaze. Vjerujem da ćemo u sindikatima imati dobre partnere“, rekao je on.

"Radićemo na riješavanju stambenog pitanja mladih"

Na pitanje da li je bilo propusta prilikom dodjele stanova državnim funkcionerima, Marković je rekao da je stambena politika vlade zasnovana na zakonu a ne "da se svakog četvrtka neko sjeti da nekome da stan". On je pojasnio da to pitanje riješavaju dva zakona i vladina komisija.

"Država treba da ima najbolje kadrove kod sebe i te kadrove platiti i obezbijediti im sve uslove... Vidio sam da je bilo nekih nelogičnosti u raspolaganju tim sredstvima kada su se objavila, što znači da moramo preispitati našu politiku u tom smislu. Brzo ćemo raditi na preispitivanju ovog modela", kazao je Marković i naveo da će raditi na riješavanju stambenog pitanja mladih.

"Razmišljamo o tome da pokrenemo program gradnje stanova na prostoru čitave države koje bi finansirala država ili sa privatnim partnerom gdje ćemo stanove davati mladim ljudima sa potencijalom. Ne za stalno nego na korišćenje. Oni bi plaćali povlašćenu kriju dok ne riješe svoje stambeno pitanje. Formirana je radna grupa i sledeće godine imaćemo zaokružen projekat", rekao je on.

Bonus video: