DF u pripremi protesta kreće iz Budve

Član Predsjedništva DF-a Andrija Mandić je prošle nedjelje u parlamentu kazao da taj politički savez planira da organizuje proteste koji bi za cilj imali “rušenje režima i obezbjeđivanje uslova za fer izbore”
4232 pregleda 10 komentar(a)
Knežević i Mandić sa kolegama, Foto: Filip Roganović
Knežević i Mandić sa kolegama, Foto: Filip Roganović

Čelnici Demokratskog fronta (DF) organizovaće zajedničke sastanke sa predsjednicima opštinskih odbora kako bi se pripremili za organizaciju protesta, saznaju “Vijesti”. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, funkcioneri Fronta će narednih nedjelja obići odbore u opštinama u kojima čine vlast, a prvi takav sastanak biće održan u Budvi.

“Prvo su planirane aktivnosti po terenu. Razgovor sa našim predsjednicima odbora i nosiocima izvršne vlasti u opštinama gdje smo dio lokalne vlasti. To će biti sastanci sa čelnim ljudima opštinskih odbora. Bez medijske pompe i promotivnih sadržaja”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz DF-a.

Član Predsjedništva DF-a Andrija Mandić je prošle nedjelje u parlamentu kazao da taj politički savez planira da organizuje proteste koji bi za cilj imali “rušenje režima i obezbjeđivanje uslova za fer izbore”. Podsjećajući na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se poslaniku DF-a Nebojši Medojeviću ukine poslanički imunitet, Mandić je tada rekao da neće dozvoliti nastavak političkog progona funkcionera Fronta. Aludirajući na antibirokratsku revoluciju koja je bila uvod u smjenu komunističke crnogorske vlasti i prve višestranačke izbore, Mandić je rekao da će na protestima koje bude organizovao DF “čitava Crna Gora biti ispred parlamenta kao u januaru 1989. godine”. Predsjednik Nove srpske demokratije (Nova) kazao je da će DF nakon konsultacija sa pristalicama pozvati sve iz opozicije na proteste i “obećatu da ih neće ugušiti i da će se bortiti do kraja”. Sagovornik “Vijesti” tvrdi da čelnicima opozicionih partija još nije upućen poziv za organizaciju protesta, iako se očekuje da ih podrže.

“Očekujemo snažnu podršku ostatka opozicije posebno sto nakon 15. oktobra ne postoji više nijedan razlog da ostanu u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Cilj treba da bude formiranje Tehničke vlade, fer i demokratski izbori u 2020. godini, ali i prestanak svih vidova političke torture nad protivnicima režima. Samo tako možemo imati smanjene tenzije u izbornoj godini”, kazao je on.

Predstavnici DF-a ranije su napustili Odbor za izborne reforme, dok su predstavnici ostatka opozicije nastavili da učesvuju u radu toga tijela. Oni su najavili da će Odboru dostaviti predlog za formiranje tehničke vlade, koja bi nadgledala sprovođenje eventualnih izbornih reformi.

Bonus video: