Abazović u Singapuru potpisao Deklaraciju o religijskim slobodama

Predložena deklaracija ima za cilj animiranje poslanika, političkih organizacija, civilnog sektora, medija i akademske zajednice da se aktivnije ukjuči u zaštitu religijskih sloboda širom planete
1327 pregleda 2 komentar(a)
Abazović u Singapuru, Foto: Građanski pokret URA
Abazović u Singapuru, Foto: Građanski pokret URA

Lider Građanskog pokreta URA i posalnik u Skupštini Crne Gore, Dritan Abazović potpisao je "Singapursku deklaraciju" o slobodi religije i vjerovanja, saopštili su iz Građanskog pokreta URA

Oni navode da je u organizaciji Svjetske parlemantarne grupe za religijske slobode IPPoFRB predložena deklaracija koja ima za cilj animirati poslanike, političke organizacije, civilni sektor, medije i akademsku zajednicu da se aktivnije ukjuče u zaštitu religijskih sloboda širom planete.

Ističu i da su stotinak poslanika iz Azije, Amerike, Evrope i Afrike koji su dio međunarodne parlamentarne grupe, među kojima je i Abazović, prvi potpisnici deklaracije, koja će, kažu, ići u daljnju međunarodnu proceduru.

"Među inicijatorima deklaracije su između ostalog kanadski poslanik David Anderson, poslanik Bundestaga Volker Kauder, potpredsjednik parlamenta Norveške Abid Raja... Cilj ovog dokumenta je afirmacija člana 18. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, glavnog dokumenta Ujedinjenih nacija koji tretira slobodu religije i vjeroispovjesti", ukazuju u URI.

Dodaju i da se na skupu u Singapuru moglo čuti da se, u posljednjih nekoliko godina, bez ozbira na međunarodno pravo, u mnogim zemljama uočava regresija pomenutih sloboda pa se politički akteri širom svijeta moraju animirati u iznalaženju održivih rješenja.

Bonus video: