Lekić pozvao Demokrate i Pokret za Pljevlja da podrže inicijativu NSD-a

Opozicioni odbornici se ne mogu dogovoriti oko zaključaka koji bi ponudili lokalnom parlamentu na usvajanje
934 pregleda 0 komentar(a)
Lekić, Foto: Goran Malidžan
Lekić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.11.2019. 16:01h

Da li će se i kada održati sjednica Skupštine opštine Pljevlja, na kojoj bi se raspravljalo o stanju u pljevaljskom zdravstvu, još nije poznato, jer se opozicioni odbornici ne mogu dogovoriti oko zaključaka koji bi ponudili lokalnom parlamentu na usvajanje.

Predsjednik Кluba odbornika Nove srpske demokratije, Milan Mijo Lekić, ponovo je pozvao je odbornike Demokrata i Pokreta za Pljevlja da podrže njihovu inicijativu kako bi izbjegli međuopozicione konflikte.

Lekić podsjeća da su klubovi odbornika NSD-a, DNP-a i SNP-a potpisali inicijativu, uradili informaciju o stanju u pljevaljskom zdravstvu i predložili zaključke koji bi kako su naveli “radikalno pozitivno uticali na poboljšanje stanja u pljevaljskom zdravstvu”.

On je optužio kolege iz Demokrata da su, odbijajući da potpišu njihovu inicijativu, stali na stranu DPS-a i pojedinca iz opozicije.

“Iz više neposrednih i posrednih, usmenih i pisanih kontakata, za koje nismo javnost upoznavali, nije teško bilo zaključiti da vi ne želite da ovu inicijativu podržite kako bi ova tema ugledala svjetlo dana u našoj Skupštini, a siguran sam da se slažete da je od najvećeg životnog značaja za naše građane. Ne mogu a da vas ne podsjetim, da ovakvo ponašanje opozicionih stranaka nije bilo ni po jednoj temi koja je značajna za naše građane a ono makar ne u našoj opštini i da će se, ovaj vaš odnos negativno odraziti na opoziciono jedinstvo i zajedničko djelovanje”, naveo je Lekić u pismu.

Iz Demokratske Crne Gore su odgovorili da se zalažu sa potrebom održavanja vanredne sjednice u Skupštini opštine Pljevlja na ovu temu, ali da je opozicionu inicijativu neophodno zakonito postaviti.

I Demokrate smatraju da je stanje u pljevaljskom zdravstvu katastrofalno i da je posljednji čas da se preduzmu hitne mjere kako bi se unaprijedio nivo zdravstvene zaštite građana, a naročito usljed rapidnog rasta broja oboljelih zbog narušene životne sredine.

“Uzalud je predavati opozicionu inicijativu, ako DPS-u dajemo osnova da istu osporava sa aspekta nadležnosti i zakonitosti. Na taj način bismo direktno pomogli DPS-u da priču od zdravstvu zatvori zbog proceduralnih nedostataka. Cilj Demokratske Crne Gore je da se problemi u zdravstvu riješe, a ne da se koriste za jednokratnu raspravu ili čak unutaropozicionu borbu. Na taj način nećemo pomoći niti zdravstvu, niti zaposlenima u zdravstvu niti će bilo koja partija dobiti jedan glas više”, navodi se u saopštenju Kluba odbornika Demokrata u Pljevljima.

Demokrate predlažu da SO Pljevlja usvoji zaključke kojima će zahtijevati da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Ministarstvo zdravlja dostavi Plan i program razvoja zdravstvenog sistema, kao i izvještaj o ostvarivanju plana i programa razvoja zdravstvenog sistema na teritoriji opštine Pljevlja za prethodne godine.

“Ove planove i izvještaje Ministarstvo zdravlja je dužno da dostavi u skladu sa zakonom, ali ih godinama unazad krije, ne zato što su dobri, već zato što sadrže poražavajuće podatke. Na žalost, prepoznajemo da pojedinim kolegama nije cilj traganje za realnim rješenjima, već spuštanje priče o katastrofalnom stanju u zdravstvu na nivo jednokratne političke upotrebe, bez ikakvih mogućnosti da se iko realno obaveže da nešto preduzme i pomogne ljekarima, medicinskom osoblju i pacijentima, da se unaprijede uslovi rada i tehnički opremi medicinski centar. Zaposlenima u medicinskom centru u Pljevljima i svim građanima je dosta praznih obećanja DPS-a i praznih priča vječite opozicije”, navode u saopštenju Demokrate.

Bonus video: