PODNIJELI PREDLOG ODLUKE

SDP traži referendum u Tivtu: Građani da se izjasne o budućnosti aerodroma

"Aktuelni trenutak i očigledna riješenost vlasti da iza leđa građana donosi najkrupnije odluke za grad, koje uključuju čak i otimanje imovine svih građana Tivta, nameću potrebu hitne političke akcije u cilju zaštite interesa grada", kazali su iz SDP-a
867 pregleda 3 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.11.2019. 16:14h

Socijaldemokratska partija (SDP) danas je u skupštinsku proceduru Skupštine opštine (SO) Tivat podnijela Predlog odluke o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani Tivta izjasnili o budućnosti aerodroma u tom gradu.

"Na taj način SDP obnavlja inicijativu o raspisivanju referenduma o pitanju raspolaganja tivatskim aerodromom, koja je pokrenuta prije dvije godine u okviru kampanje pod nazivom Odbranimo Aerodrom Tivat", saopštili su iz SDP-a.

Oni su dodali da je tom prilikom prikupljeno više od hiljadu potpisa Tivćana kojima se traži izjašnjavanje građana o budućnosti aerodroma i zemljišta u i oko kompleksa vazdušne luke koje je u vlasništvu Opštine Tivat.

"Aktuelni trenutak i očigledna riješenost vlasti da iza leđa građana donosi najkrupnije odluke za grad, koje uključuju čak i otimanje imovine svih građana Tivta, nameću potrebu hitne političke akcije u cilju zaštite interesa grada", kazali su iz SDP-a.

Ističu da prije dvije godine nije bilo sluha vladajuće koalicije na nivou Tivta (DPS-SD-HGI) da se o tom pitanju raspravlja.

"Umjesto da pitamo građane šta misle o planovima za aerodrom, prevagnuli su partikularni interesi i pristup da ovako krupno pitanje bude predmet raznih unutarkoalicionih kalkulacija, zbog čega je izgubljeno ogromno vrijeme, sve na štetu građana Tivta i aerodroma kao vitalnog dobra tog grada", rekli su predstavnici SDP-a. 

Oni poručuju da  SDP ima "jasan stav" kada je u pitanju status aerodroma, kao i da je zahvaljujući "čvrstini stava da se ne dozvoli rasprodaja tog ključnog državnog resursa", on do sada i ostao u državnom vlasništvu.

"Očekujemo da se ovo pitanje što prije nađe na dnevnom redu Skupštine Opštine Tivat, budući da za to postoji jasna obaveza utemeljena na velikom broju potpisa građana, prikupljenih u okviru kampanje Odbranimo Aerodrom Tivat", rekli su iz SDP-a. 

Dodaju da od odbornika u tivatskom parlamentu očekuju da o tom pitanju odlučuju "vodeći se interesima grada, a ne svojih partijskih centrala i ko zna čijih finansijskih interesa".

Prošle nedjelje inače, sopstvenu novu inicijativu za raspisivanje lokalnog referendum o namjeri Vlade da aerodrom Tivat da u 30-godišnju koncesiju, najavili su i  iz OO Socijaldemokrata Tivta koja je članica vladajuće koalicije.

Preporučujemo za Vas