Podgorička URA uputila otvoreno pismo Šehoviću i Vukoviću: Komunicirate li vi međusobno?

Građani i zainteresovana javnost juče nisu mogli da dobiju nijedan konkretan odgovor na pitanja koja se odnose na razvoj Glavnog grada i konkretne probleme sa kojima se suočavaju građani Podgorice
3148 pregleda 5 komentar(a)
GP URA, Foto: GP URA
GP URA, Foto: GP URA

Jučerašnja centralna javna rasprava o Nacrtu Strateškog plana razvoja Glavnog grada za period 2019. do 2024. jasno je pokazala da predloženi dokument nije ni strateški ni razvojni, ali i da ne postoji komunikacija između Glavnog grada i nadležnih državnih organa, saopšteno je iz GP URA.

Građani i zainteresovana javnost juče nisu mogli da dobiju nijedan konkretan odgovor na pitanja koja se odnose na razvoj Glavnog grada i konkretne probleme sa kojima se suočavaju građani Podgorice.

"Posebno nas brine činjenica da ne postoji komunikacija između nadležnih službi Glavnog grada i Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Najbolji primjer toga jeste podatak da se u Strateškom planu razvoja Glavnog grada ne nalaze projekti novih škola i vrtića koje su prije sedam dana najavili Vlada i Ministarstvo prosvjete.

Jučerašnji Tvit Vlade
Jučerašnji Tvit Vlade(Foto: GP URA)

"Ovo posebno čudi ako imamo u vidu da se u Konsultativnoj grupi za izradu Strateškog plana razvoja Glavnog grada nalazi predstavnik ministarstva prosvjete Filip Grujić. Osim toga ministar Šehović je juče u Skupštini Crne Gore odgovarajući na poslanička pitanja najavio da danas potpisuje ugovor sa Evropskom investicionom bankom za projekat vrijedan preko 40 miliona eura, koji će se većinom odnositi na infrastrukturu na teritoriji Glavnog grada. Tim ugovorom po navodima ministra predviđena je izgradnja 4 škole: nove gimnazije i osnovnih škola u naseljima City kvart, Zabjelo i Karabuško polje. Za školu u Tološima navedeno je da je raspisan konkurs za izbor idejnog rješenja", navodi se u saopštenju

Zato su iz URE poslali tri pitanja Gradonačelniku Podgorice, Ivanu Vukoviću i ministru prosvjete Damiru Šehoviću:

  1. Da li postoji komunikacija između nadležnih službi Glavnog grada i Ministarstva prosvjete?
  2. Zbog čega se u Strateškom planu razvoja Glavnog grada za naredni petogodišnji period ne nalaze škole i vrtići čiju je gradnju najavilo Ministarstvo prosvjete?
  3. 3. Da li će Ministarstvo i Glavni grad sarađivati prilikom realizacije najavljenih projekata i koji je rok za njihovu realizaciju?

"Javnosti dugujete odgovore da li su u pitanju nedostatak komunikacije ili samo nova u nizu praznih obećanja", podsjetili su iz URE.

Bonus video: