Crnogorska: Kusovac i njegovi službenici kriju informacije o nezakonitom zapošljavanju i trošenju budžeta

"Do sada su imali manir brisanja imena sa dokumenata kojim su, iako neuspješno, ipak pokušavali prikriti identitet lica koja nezakonito zapošljavaju po partijskoj direktivi. Međutim, kada su poslije brojnih javnih upozorenja konačno shvatili da to ne smiju raditi, dosjetili su se da pod izgovorom zaštite ličnih podataka proglase tajnom iznose naknada koje isplaćuju po ugovorima, od kojih je ogromna većina nezakonita"
2111 pregleda 1 komentar(a)
Božović, Foto: Crnogorska
Božović, Foto: Crnogorska

Opštinski odbor Crnogorske Tivat otkriva skandalozno ponašanje Kusovca i njegovih službenika koji na perfidne načine pokušavaju sakriti informacije o nezakonitom zapošljavanju i trošenju budžeta, saopšteno je danas iz te partije.

"Do sada su imali manir brisanja imena sa dokumenata kojim su, iako neuspješno, ipak pokušavali prikriti identitet lica koja nezakonito zapošljavaju po partijskoj direktivi. Međutim, kada su poslije brojnih javnih upozorenja konačno shvatili da to ne smiju raditi, dosjetili su se da pod izgovorom zaštite ličnih podataka proglase tajnom iznose naknada koje isplaćuju po ugovorima, od kojih je ogromna većina nezakonita. Skandalozna je činjenica da u zvaničnim rješenjima izmišljaju obrazloženja koja nemaju utemeljenje niti u jednom propisu. Ne radi se ovdje o zaradama u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, mada ni tada ne bi smjeli sakriti iznos, nego o naknadama koje se proizvoljno određuju mimo zakona za kratkoročno angažovanje lica za obavljanje nekog posla van djelatnosti organa, a većinom se radi o nezakonitom zapošljavanju lica zloupotrebom ugovora o privremenim i povremenim poslovima, pa tim prije ne smiju biti skriveni od javnosti. Interes javnosti je da zna kome i koliko se isplaćuje iz budžeta koji se puni plaćanjem poreza svih građana, a naročito je interes javnosti da zna kako bahato, bezobzirno i krajnje nezakonito troše naše pare radi ličnih i partijskih interesa", istakao je Goran Božović, predsjednik OO Crnogorske Tivat i član Predsjedništva Crnogorske.

U Crnogorskoj navode da skrivanje naknada po ugovorima predstavlja odraz skandalozne beskrupuloznosti i bezobrazluka, koji prevazilazi svaku mjeru, a jednako karakterišu i nonšalantno ponašanje službenika Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode na čelu sa Rajkom Jovićević (DPS) koji u kontinuitetu ignorišu zahtjeve kojima traže informacije u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

"G-đa Jovićević "ćuti" na šest dostavljenih zahtjeva jer je potpuno svjesna da će nakon toga neizbježno uslijediti dodatno raskrinkavanje Kusovca i njegovih pulena, ali i nje kao lica koje finalno odobrava isplate. Tu su brojne sumnjive isplate sa tekuće budžetske rezerve bez ikakvog obrazloženja koje se mjere desetinama hiljada eura, zatim isplate sredstava određenim sportskim klubovima iz Nikšića, kao da je Nikšić mjesna zajednica u Tivtu. Posebno je interesantna za javnost isplata pozajmice Sindikalnoj organizaciji JP Regionalni vodovod na čijem je čelu Goran Jevrić, koordinator DPS-a za Tivat, u iznosu od 50 hiljada eura, ali i isplate naknada članovima raznih komisija kojima svojim partijskim uhljebima obezbjeđuju dodatne apanaže, izvještaj o naplati zakupa opštinske sale đe sumnjamo na zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe, kao i popis lica na platnom spisku Opštine Tivat kojim bi se utvrdilo dodatno povećanje broja zaposlenih koji sada iznosi oko 195 lica samo u organima lokalne uprave. Još skandaloznija je činjenica da Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama ćutanjem na podnešene žalbe štiti nezakonito ponašanje u kontinuitetu g-đe Jovićević, čime direktno stimulišu dalje kršenje zakona, a čime i sama Agencija evidentno čini prekršaj. S tim u vezi podnešene su tužbe upravnom sudu za ćutanje uprave i kršenje zakona, za što će i Opština i Agencija, kao i g-đa Jovićević i g-din Đokaj, predsjednik Savjeta agencije, kao odgovorna lica u navedenim organima platiti paprene kazne za načinjene prekršaje u kontinuitetu, i opet dostaviti sve tražene informacije, jer jednostavno to moraju učiniti po zakonu", naglašava Božović.

Iz Crnogorske ističu da Kusovac brutalno krši odluku Vlade Crne Gore o moratorijumu na zapošljavanje u javnom sektoru koja je na snazi od jula 2018. godine, a koja je nedavno produžena do 1. marta 2020. godine, te da otvoreno prkosi premijeru Dušku Markoviću i ministarki javne uprave Suzani Pribilović koji kao floskule demagoški ponavljaju da žele smanjiti javnu administraciju i učiniti je efikasnijom i funkcionalnijom.

"Pored zloupotrebe nezakonitih ugovora kojima partijski bukvalno „trpa” u Opštinu Tivat članove vladajuće koalicije po sopstvenom nahođenju, njemu podobne, bez javnog oglašavanja, bez ikakve provjere, samovoljno im određujući visinu naknade za obavljanje posla, Opština Tivat konstantno raspisuje javne oglase kojima postepeno lica sa nezakonitih ugovora zapošljava u skladu sa zakonom na neodređeno vrijeme. Na ovaj način Kusovac svjesno i namjerno uskraćuje prava građana na slobodno zapošljavanje pod jednakim uslovima, što predstavlja ozbiljno krivično djelo", poručuju iz Crnogorske

"Džabe krijete informacije koje predstavljaju dokaze kako zloupotrebom položaja i nesavjesnim radom u službi uništavate naš grad. Da li ste svjesni činjenice da ste potpisali preko 160 nezakonitih akata o zapošljavanju u Opštini Tivat za vrijeme Vašeg mandata u trajanju od nepunih 15 mjeseci, g-dine Kusovac, te da ste time direktno oštetili budžet u bruto iznosu od preko 250 hiljada eura, uz izvjesno nanošenje štete i dalje, jer mnogi ugovori još traju, a u međuvremenu zaključujete nove ili ih produžavate sa istim licima? Da li ste svjesni da činite krivična djela u produženom trajanju za koja su predviđene dugogodišnje zatvorske kazne, od kojih Vas uz ostala brojna nedjela ni Bog sam ne može spasiti, ako je Crna Gora pravna država? Ako nije sad, biće uskoro, budite sigurni. I džabe nadležni žmure na sve ovo uprkos brojnim dokazima, jasno nam je da im ne pada na pamet da pokrenu postupak po sopstvenoj inicijativi, i zato ću se lično potruditi da ne śede skrštenih ruku kad ste Vi i vaši saradnici u pitanju", zaključio je Božović.

Bonus video: