Neko hoće da obesmisli dijalog, u Vladi nisu marsovci

Kako tumačiti politički bezobrazluk da predložite parlamentu verziju zakona o RTCG, dok je isti predmet rada odbora, kaže Neđeljko Rudović
2197 pregleda 0 komentar(a)
Vlada preuzima posao Odbora: Rudović, Foto: Boris Pejović
Vlada preuzima posao Odbora: Rudović, Foto: Boris Pejović

Vlada se ponaša kao da nije obaviještena da se u Skupštini dešava proces dijaloga od čijeg ishoda zavisi da li će Crna Gora ući u zonu političke stabilnosti nakon sljedećih izbora. Pošto u Vladi ne sjede marsovci nego članovi DPS-a i ostalih vladajućih partija, jasno je da je nekome cilj da obesmisli dijalog “, rekao je samostalni poslanik Neđeljko Rudović za “Vijesti”. On smatra da se time pokušava natjerati opozicija da odustane od svog koncepta za uspostavljanje Javnog servisa nezavisnog od vlasti.

“Kako drugačije tumačiti politički bezobrazluk da predložite parlamentu da usvoji vladinu verziju zakona o RTCG, dok je isti zakon predmet rada odbora i napornih pregovora koji su u toku,” navodi poslanik.

Predstavnici opozicije u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva smatraju da Vlada nema pravo da predlaže zakone koji su iz njihove nadležnosti. Iz Vlade tvrde da se ne miješaju u izborne reforme, već da zakone predlažu u skladu sa svojim program rada.

“Vladajuća većina pokušava da pobjegne od zahtjeva EK da prestane sa kontrolisanjem RTCG pa bi to da zamaskiraju tobožnjom saglašenošću sa standardima SE. I tu obmanjuju jer ne postoje standardi SE za način izbora upravljačkog tijela Javnog servisa”, kaže Rudović.

Rudović je u ponedjeljak optužio Vladu da je preuzela posao Odbora predlažući Zakon o nacionalnom javnom emiteru, na čjim izmjenama radi to skupštinsko tijelo. Iz Vlade su kazali da je zakon predložen u skladu sa progamom koji je utvrđen prošle godine.

“Utvrđivanjem predloga zakona o nacionalnom javnom emiteru, Vlada je obavljala svoja Ustavom definisana zaduženja i utvrdila predlog zakona definisan Programom rada za 2018. i 2019. godinu. Vlada se ne miješa u rad ostalih grana vlasti pa ni Odbora. Naprotiv, s obzirom na pozitivne ocjene Savjeta Evrope i Evropske komisije na tekst predloženog zakona, Vlada daje značajan doprinos daljem unapređenju javnog servisa”, kazali su iz Ministarstva kulture, koje je predložilo medijske zakone.

Odlukom o formiranju Odbora je, između ostalog, predviđeno da to skupštinsko tijelo odobrava i predlaže zakon o nacionalnom javnom emiteru Radio i televiziji Crne Gore (RTCG), uključujući izmjene načina izbora Savjeta RTCG u Skupštini, kao i pravno rješenje koje će omogućiti izbor savjeta odmah nakon usvajanja novog zakona. Glasovima 11 članova Odbora odlučeno je da podgrupu koja se bavi tim zakonima vodi Rudović, a da članovi budu i Predrag Sekulić i Genci Nimanbegu iz vladajuće koalicije. Odlukom odbora bilo je predviđeno da te zakone, kao i ostale koji se odnose na izborni proces, Odbor predloži skupštini do 15. novembra. Član Odbora iz Demokrata Momo Koprivica upozorio je da Vlada opstruira rad Odbora.

“Odlukom o osnivanju je jasno definisano da predloge seta medijskih zakona, uključujući i zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG predlaže Odbor, a ne Vlada. Odluka je imperativan propis i mora se poštovati, a pobočni udari Demokratske partije socijalista (DPS) preko Vlade su nelegitimni i nelegalni”, kazao je Koprivica “Vijestima”.

Iz Ministarstva su podsjetili da Vlada zakon nije predložila iznenadno, podsjećajući da je on dugo usaglašavan unutar Crne Gore i sa međunarodnim institucijama. U Ministarstvu pojašnjavaju da će zakon biti dostavljen na razmatranje nadležnim skupštinskim tijelima, pa samim tim i Odboru za izborne reforme. To je ranije na plenarnoj sjednici potvrdio i predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović.

Koprivica upozorava da predstavnici Vlade nemaju status stalnog ni pridruženog člana Odbora zbog čega nemaju pravo da predlažu Odboru odluke i druga rješenja. “Odbor može razmatrati samo predloge koji dolaze od ovlašćenih predlagača rješenja, a to su članovi i pridruženi članovi. Vlada nije po Ustavu monopolist u predlaganju zakona, već tu mogućnost prema članu 93 Ustava imaju i poslanici. Dakle, DPS želi da stvori konfuziju da je Vlada ekskluzivni predlagač zakona, što nije tačno, a sve to čine da bi podrivali rad Odbora, a van je svake sumnje da se Odbor se može baviti samo predlozima ovlašćenih predlagača”, tvrdi Koprivica.

Raonić: Vlada predložila, Skupština neka odluči

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da se Vlada ne miješa u rad Odbora. Predstavnik civilnog sektora u Odboru podsjeća da na sve izborne zakone konačnu riječ daje to skupštinsko tijelo. “Odlukom o osnivanju predviđeno je da Odbor daje konačnu riječ na sve zakone iz svoje nadležnosti. Ne vidim ništa loše da bilo ko podnese prijedlog, a pogotovo bi bilo neracionalno da bude stavljeno ad acta nešto što se radilo više godina i što je usaglašeno sa međunarodnim organizacijama. Kada su u pitanju dva medijska zakona, smatram dobrim da ih je Vlada predložila, a sada je na Skupštini i Odboru da kroz dijalog i kvalitetan rad dođu do svima prihvatljivih rješenja”, kazao je Raonić.

Bonus video: