Vlahović: Sprovesti dosljednu rehabilitaciju nedužnih žrtava Golog otoka

On je dodao da je pored neophodnih pouka iz tog tragičnog crnogorskog iskustva, važno i da se sprovede dosljedna rehabilitacija svih nevinih golootočkih žrtava
564 pregleda 0 komentar(a)
Vlahović, Foto: Demos
Vlahović, Foto: Demos

Član Glavnog odbora DEMOS-a, Vuk Vlahović rekao je da ova partija podržava inicijativu, koju je nedavno pokrenula NVO Akacija za ljudska prava.

"Iako smo i ranije zastupali stav da nedužne političke žrtve treba rehabilitovati, koristimo i ovu priliku da iskažemo podršku Demos-a inicijativi koja je nedavno pokrenuta od strane nevladine organizacije “Akcija za ljudska prava”. Naime, i golootočke žrtve čine dio tamnih strana naše istorije kada su se ljudi progonili hajkama i na bazi nedokazanih optužbi, što je nažalost vremenom odlazilo u zaborav, bez obzira na činjenicu da u mnogim crnogorskim porodicama postoje jaka svjedočanstva o tome. Ubjedljivoj argumentaciji pomenute nevladine organizacije, u kojoj se sa pravom potencira činjenica da je, u odnosu na broj stanovnika, ubjedljivo najveći broj zatvorenika bio iz Crne Gore, dodajemo i jednu drugu. Naime, na Golom otoku je bilo i najviše isljednika iz Crne Gore, što slikovito govori o dimenzijama crnogorske tragedije u tom periodu", sapštio je Vlahović.

On je dodao da je pored neophodnih pouka iz tog tragičnog crnogorskog iskustva, važno i da se sprovede dosljedna rehabilitacija svih nevinih golootočkih žrtava.

"Da bi se to ostvarilo nužno je da se širokoj akciji demokratskih snaga u zemlji, koje se zalažu pravično rješavanje ovog pitanja, pridruže i institucije sistema, u prvom redu crnogorska Vlada", zaključio je Vlahović.

Bonus video: