Maslenikov: Narodi Crne Gore i Rusije zaslužuju bolje odnose

"Što se Crne Gore tiče, ukoliko postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da idemo tim putem", naglasio je ruski ambasador
1159 pregleda 2 komentar(a)
Maslenikov i Nikolić, Foto: Skupština Crne Gore
Maslenikov i Nikolić, Foto: Skupština Crne Gore

Narodi Crne Gore i Rusije zaslužuju bolje odnose, saopštio je danas ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić primio je Maslenikova i izrazio želju da će u vremenu njegovog mandata u Crnoj Gori, odnosi dvije države biti unaprijeđeni u skladu sa viševjekovnim istorijskim i prijateljskim vezama.

Nikolić je ocijenio da je pogoršanje odnosa Crne Gore i Rusije dijelom nastupilo i zbog krupnih problema na međunarodnom planu, ali da je važno da danas postoji spremnost da se zajedničkim i postupnim radom prevaziđe aktuelno stanje.

"Zapadna orijentacija Crne Gore, ne treba da bude prepreka za unapređenje odnosa sa Rusijom", kazao je Nikolić.

On je takođe kazao da parlamentarna diplomatija može biti jedan od modela za osavremenjavanje bilateralnih odnosa Moskve i Podgorice.

Maslenikov je istakao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom, kako je kazao, postoji tradicionalno i viševjekovno prijateljstvo.

On se saglasio da je zategnutost u odnosima povezana, pored ostalog, i sa problemima na međunarodnom planu, uz ocjenu da narodi Crne Gore i Rusije zaslužuju bolje odnose.

"Što se Crne Gore tiče, ukoliko postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da idemo tim putem", naglasio je ruski ambasador.

Maslenikov je kazao da Rusija sa interesovanjem prati proces proširenje EU i da nikada nije bila protiv širenja te organizacije, za razliku od "dobro poznatog" protivljenja Moskve NATO proširenju.

Nikolić i Maslenikov su se saglasili da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što potvrđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori.

Bonus video: