Plaćali i dvaput više nego što košta

BS je isplatila 6.000 eura zakupnine, umjesto ugovorenih 3.000 eura
5694 pregleda 1 komentar(a)
Rafet Husović u Vili Gorica (arhiva), Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Rafet Husović u Vili Gorica (arhiva), Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Bošnjačka stranka (BS) dobila je pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj za prošlu godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti.

Državna revizorska institucija (DRI) je u izvještaju, koji je juče objavljen na sajtu, skrenula pažnju na stavku koja se odnosi na rashode - troškove zakupa i troškove iz ranijih godina. BS, na čijem čelu je Rafet Husović, je u 2018. fizičkim licima isplatila zakupninu za poslovni prostor u Baru u većem iznosu za 2.400 eura od ugovorene zakupnine za godinu dana (ugovoreno 3.600, a isplaćeno 6.000) i zakupninu za poslovni prostor u Gusinju u većem iznosu za 900 eura (ugovoreno 900, a isplaćeno 1.800).

“Državnom revizoru nijesu prezentirani dokazi na osnovu kojih je izvršena isplata u većem iznosu od ugovorene, imajući u vidu da nijesu iskazane obaveze iz prethodnog perioda po ovom osnovu”, navodi se u izvještaju.

DRI konstatuje da je stranka u poslovnim knjigama iskazala rashode od 3.947 eura koji se ne odnose na poslovanje stranke za 2018., već su posledica pogrešnog evidentiranja pojedinih poslovnih transakcija u prethodnim godinama. Ti rashodi iz ranijih godina od 7.741 eura, odnose se na plaćene troškove iz prethodnih izvještajnih perioda za putne troškove pomoći i donacije – 3.794 eura, po osnovu otpisa potraživanja – 1.162 eura... Revizijom je utvrđeno da je BS za potrebe izbornih kampanja u opštinama Bar, Plav i Rožaje, otvorila poseban žiro-račun, a da je za Ulcinj koristila onaj koji je otvorila ranije što nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Takođe je utvrđeno da subjekt revizije izborne račune iz 2017. godine, koji su otvoreni za potrebe finansiranja izbornih kampanja u opštinama Petnjica i Tuzi nije shodno odredbama člana 18 a Zakona zatvorio u roku od 90 dana od dana objavljivanja konačnih izbornih rezultata”, navodi se u izvještaju DRI.

Utvrđeni su i nedostaci u dijelu popunjavanja radnih knjižica, donošenja rješenja o prestanku radnog odnosa i zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme, pa se konstatuje da BS prilikom zapošljavanja i ostvarivanja prava zaposlenih nije poštovala Zakon o radu, kao ni odredbe Pravilnika o radnoj knjižici.

Bonus video: