Pažin Konjeviću: Objektivna odgovornost je vrsta moralne sankcije prema samom sebi

"Vi ste danas u parlamentu optužili presjednika parlamenta za vrlo teške stvari. To nije pitanje objektivne odgovornosti, već da se osjećate odgovornim za to što izgovorite", rekao je Pažin Konjeviću
4280 pregleda 6 komentar(a)
Pažin u Skupštini, Foto: Screenshot/Youtube
Pažin u Skupštini, Foto: Screenshot/Youtube

Vicepremijer Zoran Pažin rekao je da je objektivna odgovornost "vrsta moralne sankcije prema samom sebi" i da je to "vrsta savjesti koju treba da imamo svi kao javno odgovorne ličnosti".

"Tačno je da smo vi i ja govorili o objektivnoj okolnosti, možda je preciznije govoriti o profesionalnoj odgovornosti. Objektivna odgovornost je etička, a ne pravna odgovornost, više puta sam govorio da etika mora biti temelj prava i politike. A kada govorimo o objektivnoj i profesionalnoj odgovornosti onda govorimo o odgvornosti nas samih. Vi ste danas u parlamentu optužili presjednika parlamenta za vrlo teške stvari. To nije pitanje objektivne odgovornosti, već da se osjećate odgovornim za to što izgovorite. Objektivna odgovornost je vrsta moralne sankcije prema nama samima, kao vrsta savjesti koju treba da imamo svi kao javno odgovorne ličnosti. Ja sam upoređivao dva slučaja, odao sam priznanje ministru koji je osjetio tu vrstu odgvornositi prema sebi", objasnio je Pažin.

Vicepremijera je prethodno šef poslaničkog kluba SDP Raško Konjević pitao da objasni kako bi po njegovom mišljenju izgledao princip političke odgovornosti u slučaju predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, za koga je rekao da mu je "zbog političkih veza" Duško Knežević otpisao dug od najmanje 50.000 eura sa rivolving kartice.

On je kazao da ga je na to isprovocirala ministrova ranija pohvala ostavke njegovog kolege Pavla Radulovića.

Konjević je indirektno kazao da je Pažin iznio dvostruke aršine oko objektivne odgovornosti.

"U jednom slučaju komentarišete objektivnu odgovornost, za drugo lice, danas se pozivate na moralnu i etičku onoga na koga se to odnosi. Čuli ste vi ministre veoma dobro šta sam rekao, i ja vam kažem - vi zatražite, pozovite sa ove govornice, pozovite tužioca da ispita ovo što sam rekao", kazao je Konjević.

Bonus video: