Dan: Zemlju "kupljenu" od Brajovića "prodao" 100.000 jeftinije

Čitava operacija završena je zahvaljujući kreditu od 150.000 eura, koji je za ovaj posao dala Atlas banka ugovorom od 30.12.2013.godine, zavedenim pod brojem 08-1-8614. Na kraju transakcije, zemljište je završilo u vlasništvu Kneževićevog vozača Dražena Vujisića
16198 pregleda 20 komentar(a)
Brajović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Brajović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Dokumentacija do koje je došao Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) konačno potvrđuje da je vrijednost zemljišta koje je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović prodao bila daleko od tržišne i da je šef parlamenta fingirao kompletan posao kako bi opravdao sticanje 150 hiljada eura, neophodnih za namirenje dugova prema bankama, piše danas dnevni list Dan.

Ivan Brajović je krajem 2013. godine sa kompanijom Free Energy (kasnije preimenovana u Energo invest group) sklopio predugovor o prodaji skoro 4500 m2 zemljišta u naselju Kosić, opština Danilovgrad.

Cijena koja je tom prilikom dogovorena iznosila je 150.000 eura.

Vlasnici kompanije Free Energy tada su bili srpski biznismeni Ratko Stanivuković i Svetomir Stefanović.

Sredinom 2015. godine, Stefanović je izašao iz kompanije, koja je promijenila naziv u Energo invest group.

Samo nekoliko dana nakon sklapanja ovog ugovora, Atlas banka je kompaniji Free Energy odobrila kratkoročni kredit upravo od 150 hiljada eura.

Kao jedna od mjera obezbjeđenja navedena je mogućnost upisa hipoteke na imovinu Ivana Brajovića, piše Dan.

Ipak, hipoteka na to zemljište je stavljena tek u junu 2016. godine, više od dvije godine od kada je uzet kredit za njegovu kupovinu.

Sastavni dio ugovora o hipoteci bio je i izvještaj o procjeni vrijednosti nekretnine, gdje se navodi da je vrijednost zemljišta 81 hiljada eura, što je skoro pola iznosa koji je kompanija platila Ivanu Brajoviću.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Atlas banka već nakon šest mjeseci tražila brisanje hipoteke, te dopisom od 13. januara 2017. godine obavijestila danilovgradski katastar da je kompanija Energo invest group (nekada Free Energy) u cjelosti izmirila dugovanja po kreditu od 150 hiljada eura, piše Dan.

Samo dvije sedmice nakon toga, kompanija za 55 hiljada eura prodaje zemljište koje je od Brajovića kupila za 150 hiljada eura.

Novi vlasnik je Dražen Vujisić, jedan od vozača predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, osumnjičen od strane Specijalnog državnog tužilaštva za pranje novca.

Duško Knežević
Duško Knežević(Foto: Screenshot)

Opisane transakcije između Brajovića, kompanije Energo invest group i Atlas banke ostavljaju malo prostora za vjerovanje da se radi o legitimnom poslu, navodi Dan.

Ovo tim prije jer, osim namjere da se Ivanu Brajoviću omogući sticanje nezakonitog prihoda, nema razumne ekonomske logike iza odluke kompanije da zemljište koje je platila 150 hiljada eura nakon svega par godina proda za tek jednu trećinu tog iznosa.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević u svojim dosadašnjim izjavama vezano za ovaj slučaj nije krio podatak da je uz njegovo posredovanje Brajović prihodovao 150 hiljada eura, dok dokumentacija do koje je došao MANS definitivno potvrđuje da se radilo o fingiranom poslu koji je Brajoviću omogućio da opravda nezakonite prihode.

Različite procjene vrijednosti Brajovićevog zemljišta

Koliko je prodaja zemljišta zapravo bila fingirani pravni posao pokazuju vrlo različite procjene njegove vrijednosti, piše Dan.

Vrijednost ove parcele je prva procjenjivala Sosiete ženeral banka 2010. godine, kada ju je Brajović založio radi uzimanja stambenog kredita kod te banke.

Tada je vrijednost oko 4.500 m2 u Bjelopavlićima procijenjena na oko 89 hiljada eura, što je odgovaralo iznosu kredita sa kamatama.

Nakon toga je Brajović krajem 2013. godine parcelu prodao kompaniji Rgee Epeg§u za 150 hiljada eura.

Sredinom 2016. godine, Atlas banka radi novu procjenu i tada parcele vrijede 81 hiljadu eura. Konačno, početkom 2017. godine zemljište od kompanije formalno kupuje Dražen Vujisić za iznos od tek 55 hiljada eura

Rata za rivolving 3.300 eura

Rivolving kartica podrazumijeva da se svakog meseca mora vraćati pet odsto utrošenog novca, plus kamata od 1,2 procenta, što znači da je Brajoviću u jednom trenutku rata bila 3.300 eura, piše Dan.

Prema riječima Duška Kneževića, kartica je neko vrijeme bila stornirana, što znači da nije vraćao rate i kamatu, odnosno za 13 mjeseci mu je oprošteno 11.000 eura, što je juče „Dan" objelodanio.

Brajović je ranije saopštio da od 2013. godine ne duguje ništa Atlas banci i da je dugovanja na kartici izmirio prodajom naslijeđenog zemljišta. Zbog prodaje tog zemljišta, MANS je još u februaru ove godine od Agencije za sprečavanje korupcije tražio pokretanje postupka protiv Brajovića jer u imovinskom kartonu za 2014. nije prijavio da je od prodaje imanja bratu vozača Duška Kneževića prihodovao 150.000 eura.

Knežević: Nadam se da će SDT ispitati cijeli slučaj

U izjavi za „Dan" Duško Knežević je kazao da se nada da će SDT konačno preduzeti sve radnje da ispita cijeli slučaj.

"Nadam se da će Specijalno državno tužilaštvo uzeti u obzir svu evidenciju o računima Ivana Brajovića i poslovanju sa Atla bankom, kao i tu njegovu „prodaju" zamljištai zatvaranje svih obaveza koje je imao prema Atlas banci. Takođe se nadam da će tužilaštvo o svemu tome blagovremeno obavijestiti crnogorsku javnost i iznijeti tačne podatke", kazao je Knežević.

On vjeruje da bi tužilaštvo ovog puta moglo do kraja ispitagi cijeli slučaj.

"Pošto su oči međunarodne zajednice uprte u praćenje korupcije u Crnoj Gori, pa u poslednje vrijeme sa međunarodnih instanci stižu ocjene da je ona na veoma visokom nivou, mislim da tužilaštvo ima vrlo odgovoran posao i da neće rizikovati da dovede u opasnost dalje pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom. A to će se desiti ukoliko se ne procesuiraju visoki funkcioneri DPS-a i SD na koje je ukazano kao na aktere koruptivnih radnji", rekao je Knežević.

Dejan Milovac Istraživački centar MANS-a

Bonus video: