POTPREDSJEDNIK VLADE RAZGOVARAO SA VISOKIM ZVANIČNICIMA

Pažin u Berlinu: Pristup Njemačke politici proširenja EU strog, ali pravičan

Predsjednik Odbora za EU poslove Bundestaga, Ginter Krihbaum, kazao je da Njemačka ima veliki interes da Crna Gora nastavi put ka članstvu u EU
1795 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.11.2019. 18:34h

Njemačka veoma cijeni i podržava istrajnost Crne Gore u vođenju proevropske politike na Zapadnom Balkanu, saopšteno je danas u Berlinu tokom susreta potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa visokim zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti Savezne Republike Njemačke.

Pažin je, kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika Vlade, izrazio poštovanje za strog, ali pravičan pristup Njemačke politici proširenja Evropske unije, dodajući da ovakav principijelan stav Berlina predstavlja ohrabrenje Crnoj Gori da će njen dalji napredak ka punopravnom članstvu u EU biti zasnovan na realnom vrednovanju ostvarenih rezultata.

Potpredsjednik Vlade je, kako se navodi, u razgovoru sa predsjednikom Odbora za EU poslove njemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom i članovima Odbora, ukazao da Crna Gora može Evropskoj uniji poslužiti kao primjer uspješnog usvajanja evropskih vrijednosti i pravila u regionu Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, dodaje se, podsjetio je da je Crna Gora danas punopravna članica NATO, lider u procesu evropskih integracija i jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija.

Krihbaum je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da Njemačka ima veliki interes da Crna Gora nastavi put ka članstvu u Evropskoj uniji. 

„Savezna Republika Njemačka podržava Crnu Goru na njenom putu ka EU. Mi želimo da Crna Gora uđe u EU i postignut je napredak u brojnim oblastima. Naravno, još nijesmo stigli do cilja i naravno ima mnogo toga da se uradi. Ali i naša savezna kancelarka Angela Merkel je u protekloj godini imala veoma konstruktivan susret sa Vašim premijerom Markovićem kada se, naravno, radi o borbi protiv kriminala ili korupcije. Mi ovdje smo veoma odlučni, isto kao i Vlada Crne Gore. Mi imamo veoma partnerski, veoma prijateljski odnos i to će se sigurno nastaviti i u budućnosti,“ naglasio je Krihbaum.

Pažin je, dodaju iz Vlade, naglasio da će Crna Gora odlučno nastaviti da vodi evropsku politiku, bez obzira na trenutnu fokusiranost Evropske unije na unutrašnja pitanja i bez obzira na aktuelne razlike unutar Unije u pogledu vizije budućnosti procesa proširenja.

"Potpredsjednik je pozdravio veoma uravnotežen stav Savezne Republike Njemačke kada je u pitanju tzv. „Mini Šengen“, za kojeg je jasno da to ne može biti zamjena za punopravno članstvo zemalja regiona u Evropskoj uniji", navodi se iz Vlade.

„Suština evropske politike Crne Gore je svakako da našim građanima obezbijedimo viši životni standard i da gradimo društvo koje funkcioniše po pravilima koja važe u najrazvijenijim evropskim demokratijama. Mi nastavljamo evropske reforme i nećemo svoju dugoročnu politiku bazirati na trenutnim odlukama pojedinih članica EU. Imamo jasan evropski kurs i nastavićemo odlučno i istrajno sa promovisanjem vrijednosti i standarde na kojima počiva i sama Evropska unija,“ zaključio je Pažin.

Tokom susreta u njemačkom Saveznom ministarstvu vanjskih poslova, dodaju iz Vlade, specijalna izaslanica i direktorka za Jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA Suzan Šic i direktor za politiku EU Tomas Osovski izrazili su punu spremnost Njemačke da podrži Crnu Goru u daljem napretku ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, prije svega na bazi rezultata ostvarenih u oblasti vladavine prava.

Pažin i njemačka ministarka pravde Kristin Lambreht potpisali su danas u Berlinu Sporazum o saradnji između Saveznog ministarstva pravde Njemačke i Ministarstva pravde Crne Gore. 

Potpisivanjem ovog Sporazuma, navode iz Vlade, stvoreni su uslovi za redovnu razmjenu informacija i iskustava između dvije zemlje u najznačajnijim oblastima vladavine prava, uključujući usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravom Evropske unije, borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i privrednog kriminala, finansijske istrage i oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, pravosudnu saradnju u krivičnim, građanskim i trgovinskim stvarima i druge oblasti.

Preporučujemo za Vas