KRIVOKAPIĆ OCJENJUJE DA SKUPŠTINA NE VRŠI SVOJU FUNKCIJU

Nekad smo rješavali sukobe, sad sateliti ćute

Krivokapić podsjeća da su parlamentarnim dijalogom u Skupštini rješavane pat pozicije u društvu. “To je rezultat kada postoji želja za dogovorom i kada postoji politička snaga i znanje da se taj posao završi”, kaže on za “Vijesti”
10571 pregleda 37 komentar(a)
Krivokapić u parlamentu, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Krivokapić u parlamentu, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je da je parlament nekada bio mjesto za rješavanje i prevazilaženje sukoba u društvu, ali da je sada obesmišljen. 

On je za “Vijesti” kazao da Skupština ne vrši svoju funkciju, da je opozicija međusobno posvađana, a da u vlasti nema istinske spremnosti na dijalog. Vicepremijer i ministar pravde Zoran Pažin prije tri dana, tokom rasprave u parlamentu, pozvao je opoziciju da se uključi u razgovore oko izbora vrhovnog državnog tužioca. 

Ni nakon toga, kao ni prethodnih mjeseci kada je ta institucija suočena sa problemom da ne može obezbijediti dvotrećinsku većinu neophodnu za izbor članova Sudskog savjeta, vrhovnog tužioca i usvajanje izbornih zakona, predsjednik Skupštine Ivan Brajović ne koristi privilegiju za kojom je njegov prethodnik posezao.

Krivokapić je 2011. kao šef parlamenta inicirao dijalog u vezi sa obezbjeđivanjem dvotrećinske većine za izmjenu izbornih zakona, što je tada bio jedan od uslova za dobijanje pregovora sa Evropskom unijom.

Dvije godine kasnije, 2013. u Skupštini se ponovo razgovaralo o istoj većini, koja je ovaj put bila potrebna za ustavne promjene. I na kraju, uoči posljednjih parlamentarnih izbora, 2015. opozicija je istim putem obezbijedila ulazak u tehničku vladu.

“Skupština je bila mjesto za rješavanje i prevazilaženje sukoba u društvu i stvaranje dijaloga koji je osnovna funkcija Skupštine”, navodi on.

sastanak opozicije 2015.
Može se postići dijalog: Sa sastanka vlasti i opozicije 2015.(Foto: Savo Prelević)

Podsjećajući na pokretanje parlamentarnog dijaloga 2013.godine, Krivokapić je kazao da je te godine poslije predsjedničkih izbora izbila kriza, koja je rezultirala protestima Demokratskog fronta. 

“Onda je Skupština donijela zaključke... o prevazilaženju krize, kroz koje se, između ostalog, došlo i do izmjena Ustava kao uslova za nastavak evropskih integracija... Onda su opozicija i vlast zajedno izabrali dvotrećinskom većinom sudije Ustavnog suda, Sudski savjet i vrhovnog državnog tužioca”, kazao je Krivokapić.

Podsjetio je da je kao predsjednik parlamenta 2015. godine, poslije burnih demonstracija, poslao pismo o parlamentarnom dijalogu svim politčkim subjektima. “To je prvi put da su za isti sto sjeli šefovi partija u Crnoj Gori u 30 godina... Rezultat parlamentarnog dijaloga je bila izmjena izbornog zakonodavstva i što je mnogo važnije, Sporazum o Vladi izbornog povjerenja”, rekao je. On je kazao da su tada, za nepunih šest mjeseci, uspjeli iz uličnih sukoba da dođu do tehničke vlade sa pet ključnih ministara i najboljeg rezultata opozicije u njenoj istoriji: “To je rezultat kada postoji želja za dogovorom i kada postoji politička snaga i znanje da se taj posao završi”.

Krivokapić je podsjetio i da je parlament ranije u izvještajima Evropske komisije bio najbolje ocijenjena politička institucija u Crnoj Gori. Istakao je da je parlament 2012. saslušavao Mila Đukanovića zbog slučaja “Telekom”:

“A sada neće da dođe ni tužilac. To je ta razlika kad imate parlament kao nezavisnu ustavnu instituciju i kad imate zarobljenu državu. Sada je to obavljeno kupovinom poslanika, partija...” navodi funkcioner SDP-a.

Krivokapić: Za Đukanovića ja sam bio parlamentarni dikatator

Odgovarajući na pitanje zašto aktuelni predsjednik Skupštine izbjegava iniciranje parlamentarnog dijaloga, Krivokapić je kazao da među njima postoji razlika:

“Zato što sam ja bio svoj predsjednik, a on je ‘satelit’. To je ta razlika. Mene je (tadašnji) predsjednik Vlade (Milo) Đukanović zvao parlamentarni diktator, a njega ne zove nikako”, kazao je Krivokapić.

Preporučujemo za Vas