Non paper: EK sa diplomatskog prešla na konkretan jezik

Šverca mnogo, a istraga malo

Uz stare zamjerke na račun korupcije, medija i pravosuđa, Evropska komisija od maja ove godine otvorenije upozorava na stare boljke Crne Gore. Opozicija zadovoljna jasnim porukama Brisela, Vlada juče bez komentara
12610 pregleda 8 komentar(a)
Zapljena cigareta bez akciznih markica (Arhiva), Foto: Filip Roganović
Zapljena cigareta bez akciznih markica (Arhiva), Foto: Filip Roganović

Oštra upozorenja da su neophodni bolji rezultati u suzbijanju šverca cigareta i da se vlada ne smije miješati u rad istražnih organa koje je Evropska komisija objavila u Izvještaju o Crnoj Gori u maju ove godine, ponovljeni su i u neformalnom radnom dokumentu o napretku u poglavljima 23 i 24.

Od 2010. kada je Evropski savjet dodijelio Crnoj Gori status kandidata za članstvo u EU i 2012. kada su otvoreni pregovori o pristupanju, Evropska komisija nije se bavila ovim problemima koji su decenijama u fokusu javnosti, a bile su i predmet parlamentarnog nadzora.

“Iznanađen sam ocjenama jer je ovo prvi put da za loše stanje i za ključne promašaje EK nije koristila umiveniji diplomatski rječnik. Bili su brutalno tačni u ključnim ocjenama lošeg stanja i u nabrajanju slabosti”, rekao je “Vijestima” predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju i član Odbora za bezbjednost, poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav nije želio da komentariše stavove EK. On je za Televiziju Vijesti rekao da će ‘’non pejper” biti predstavljen Vladi i zemljama članicama”.

Premijer Duško Marković kazao je da nije imao prilike da vidi radni dokument EK: “Ono što je sigurno u ovom trenutku, mogu reći, da je izvještaj generalno pozitivan, da on bilježi ozbiljne napretke u procesu pregovora, ali da u tom izvještaju, kao i u prethodnom, nas Evropska komisija upozorava na neke slabosti, nedostatke na kojima moramo raditi”, kazao je Marković.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević najavio je za ponedeljak pres konferenciju.

EK je izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savjet tumačio Ustav i dozvolio da predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kao i nekoliko njenih kolega u nižim sudovima, budu izabrani po treći put. Agenciji za sprečavanje korupcije zamjera se na “oskudnim rezultatima detaljne provjere javnih funkcionera” i nedostatku istrage nelegalnog bogaćenja. U nacrtu dokumenta u koji su “Vijesti” imale uvid upozorava se i da policija nije dovoljno proaktivna u borbi protiv šverca cigareta i podsjeća da je u prvoj polovini godine vrijednost zapljena iznosila 2,3 miliona eura “što je znatno manje od 11,5 miliona zaplijenjenih prošle godine”.

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar rekao je da je “neformalni izvještaj EK potvrdio da DPS u stvari vodi antievropsku politiku”. “Sprovođenje suštinskih reformi i stvaranje jakih i nezavisnih institucija najbolji su garant i pokazatelj evropskog puta jednog društva. Nažalost, u Crnoj Gori na čelu sa DPS-om to nije moguće. Ni reformi, ni nezavisnih institucija, a sve su prilike ni evropskog puta”, kazao je za “Vijesti” bivši poslanik.

Miloš Konatar
Miloš Konatar(Foto: Savo Prelević)

U Izvještaju o napretku iz maja ove godine pisalo je da su “potrebni dalji rezultati kako bi se ostvarili ubjedljivi rezultati u složenijim tipovima organizovanog kriminala gdje su lokalni interesi u pitanju, poput pranja novca, trafikinga ljudi i šverca cigareta, kao i oduzimanja imovine stečene kriminalom... Država treba da postavi prioritet i uspostavi strateški odgovor na ranjivost slobodne zone u Luci Bar, uključujući i rizik političkog miješanja u rad agencija za sprovođenje zakona i infiltraciju kriminalnih interesa u lokalnom lancu komande”, naveli su tada iz Komisije.

U posljednjoj analizi poglavlja 23 i 24, “non paperu”, podsjeća se da je Uprava policije postala samostalni organ i pretrpjela važnu reorganizaciju. “Sad postoji poseban sektor koji se bavi organizovanim kriminalom, a uključuje pet jedinica i oko 80 službenika, uključujući i Specijalni policijski tim. Dok GST Milivoje Katnić ima pravo da imenuje šefa specijalnog policijskog tima, ne može imenovati šefa nedavno formiranog sektora. Ovakva hijerarhija između Specijalnog policijskog tima i specijalnog odsjeka Uprave policije nosi rizik od snažnije kontrole izršne vlasti u istragama predmeta organizovanog kriminala”, piše u posljednjem dokumentu.

Povodom nacrta izveštaja, “Vijesti” su kontaktirale Vladu Crne Gore, Skupštinu, MUP, Upravu policije i Vrhovno državno tužilaštvo. Oni nijesu odgovorili da li su saglasni sa stavom EK da postoji rizik da integracijom Uprave policije izvršna vlast ojača kontrolu nad istragama koje se sprovode.

Crna Gora, EU
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Novina nefromalnog izvještaja su zamjerke na račun izbora Medenice i dijela predsjednika sudova, kao i dodjeli stanova sudijama i tužiocima jer se to dogodilo u međuvremenu. Takođe i novih pravila za izbor članova Savjeta ASK-a, koji je ljetos biran.

Socijalistička narodna partija objavila je da je EK potvrdila sve ono na šta oni ukazuju godinama. “Ako nije u blokadi, onda Crna Gora sigurno trpi tihi bojkot EU institucija. Vlast je toga svjesna, ali ne preduzima ništa da trenutno stanje popravi jer zna da bi se, u slučaju da krene u borbu protiv navedenih anomalija, srušila kao kula od karata”, smatra SNP.

Konatar: Može li biti pošten proces sa Medenicom, Katnićem, Stankovićem

“Da li iko u Crnoj Gori vjeruje da ćemo sa Đukanovićem na čelu imati nezavisne institucije u državi? Pa Slavoljub Migo Stijepović je i dan-danas na poziciji generalnog sekretara njegovog kabineta, iako ga je cijela Crna Gora vidjela kako munjevito stavlja kovertu sa 97.500 eura u džep. Dakle, Đukanović je odlučio da on ne snosi ni političke, a kamoli pravosudne posljedice. Može li iko zamisliti pošten proces u crnogorskim ‘nezavisnim’ institucijama u kome Stijepoviću optužnicu spremaju Stanković i Katnić, a suđenje organizuje Vesna Medenica!? Ovako ne možemo u Evropu, sa ovakvom vlašću, ovakvim institucijama i vladavinom prava zasigurno ne”, upozorava Miloš Konatar.

On podsjeća na predlog GP URA o zakonu o porijeklu imovine, kako navodi, kao najboljem mehanizmu za borbu protiv korupcije.

EU prepoznaje bogaćenje visokih državnih funkcionera i obnavljanje šireg šverca cigareta

“Izvještaj EK u poglavljima 23 i 24 na moje iznenađenje, ali i zadovoljstvo je direktan i ukazuje i tim stilom da je Crna Gora napravila krupne korake u urušavanju ključnih institucija koje su zadužene za vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ovakav ton izvještaja tumačim kao oštro upozorenje vlastima da EK neće više ćutati i tolerisati vlast i DPS da u svim oblastima instaliraju princip zadovoljenja partijskih interesa a po cijenu brutalnog gaženja zakona i Ustava”, smatra Predrag Bulatović.

Predrag Bulatović
Predrag Bulatović(Foto: Boris Pejović)

On navodi da je ocjena o neustavnom izboru Medenice dovoljna za uzbunu da “država klizi u bezakonje i diktaturu vlasti”. “Ocjene o aferi u tužilastvu, kritika dodjele stanova od strane Vlade tužiocima i sudijama, dodatno ukazuje na politčku kontrolu nad ovim institucijama. Generalno stanje je alarmantno zbog jasne namjere vlast da sve stavi pod svoju kontrolu. Ovaj izvjestaj šalje poruku i da EU prepoznaje i nezakonito bogaćenje neprocesuiranih visokih državnih funkcionera, ali i obnavljanje u širem obimu šverca cigareta. Postavlja se pitanje šta može da učini EK da se stanje mijenja te kako organizovati sve unutrašnje snage u CG da zaustave vlast u urušavanju države”, pita poslanik DF-a.

Preporučujemo za Vas