Bošković: SAD i Španija posvećene procesu modernizacije Vojske Crne Gore

Bošković je naglasio da Crna Gora ostaje glavni zagovornik NATO politike otvorenih vrata, kao i da će naša država nastaviti snažno da podržava sprovođenje neophodnih reformi u zemljama aspirantima za članstvo u Alijansi
962 pregleda 3 komentar(a)
Bošković u Dubaiu, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković u Dubaiu, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Predrag Bošković se u Dubaiju, na marginama međunarodnog sajma vazduhoplovstva „Dubai Airshow 2019“ sastao sa pomoćnikom sekretara odbrane za vojsku Sjedinjenih Američkih Država Brusom D. Džetijem, kao i sa generalnim direktorom za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane Kraljevine Španije, Admiralom Santiagom Ramonom Gonzalesom Gomezom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom sastanka sa Džetijem, Bošković se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država u domenima modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore, u skladu sa najsavremenijim standardima. Bošković je apostrofirao da su SAD najznačajniji strateški partner Crnoj Gori i dodao da ima prostora za proširenje saradnje dvije zemlje kao NATO saveznice.

Bošković je naglasio da Crna Gora ostaje glavni zagovornik NATO politike otvorenih vrata, kao i da će naša država nastaviti snažno da podržava sprovođenje neophodnih reformi u zemljama aspirantima za članstvo u Alijansi.

Pomoćnik sekretara vojske SAD izrazio je zadovoljstvo povodom ostvarene odbrambene saradnje dvije zemlje. Ističe da će Sjedinjene Države nastaviti snažno da podržavaju razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta u cilju što adekvatnijeg odgovora savremenim bezbjednosnim izazovima.

Sagovornici su poručili da očekuju da će predstojeći NATO Samit u Londonu, doprinijeti dodatnom usaglašavanju savezničkih napora u borbi protiv aktuelnih bezbjednosnih izazova na globalnom nivou.

Tokom sastanka sa admiralom Gomezom, Bošković je informisao sagovornika o prioritetima u modernizaciji Vojske Crne Gore, sa posebnim fokusom na strateški okvir i jačanje nivoa interoperabilnosti, kao i budućim planovima za razvoj crnogorskog odbrambenog sistema. On je naglasio da je neophodno razmotriti nove modalitete saradnje dvije zemlje na polju odbrane.

Admiral Gomez je poručio da će Ministarstvo odbrane Kraljevine Španije snažno podržavati dalji razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta, te naglasio da je proces modernizuje Vojske Crne Gore u skladu sa najvišim standardima i aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

Na sastancima su razmatrane i mogućnosti unaprjeđenja saradnje na polju odbrane sa posebnim akcentom na razvoj odbrambenih kapaciteta crnogoskog vojnog vazduhoplovstva.

Bonus video: