Demokrate Podgorica: Turistička promocija grada daje slabe rezultate

Kad je riječ o Skadarskom jezeru, ističu da je neophodno spomenuti i ostrvo Lesendro koje je nazvano "ključem jezera" i koje bi uz plansko ulaganje "umjesto ruševine postalo muzej istorijskog nasljeđa i jedna od glavnih turističkih atrakcija."
53 pregleda 4 komentar(a)
milica burić, Foto: Demokrate
milica burić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 05.03.2018. 14:02h

Srazmjerno nerazumno malim naporima i aktivnostima na turističkoj promociji Glavnog grada, imamo i neznatne prihode i slabe rezultate, navodi se u medijima upućenom saopštenju Demokrata.

"Zapitajmo se kako su slike podgoričkih ljeta na Morači, sa punim plažama, kako lokalnog stanovnišva, tako i turista, sa čamcima, gondolama i kajacima, postale samo sjećanja i čežnja starijih sugrađana. Održavanje takmičenja u plivanju, ronjenju, ribolovu i kupališta sa cjelodnevnim sadržajem u mjesecima ljetnje sezone trebalo bi biti prioritet gradskih vlasti, a obilježje grada koji počiva na pet rijeka. Neuređenost korita, smeće na obalama, zaraslo žbunje, a nerijetko i neprohodnost do kupališta, udaljavaju kako lokalne posjetioce, tako i bilo kog zainteresovanog sa strane.", ističu u Demokratama.

"Zapitajmo se da li je uopšte moguće govoriti o turizmu u gradu koji nema adekvatan gradski prevoz. Autobusi koji su nerijetko stariji čak i od ove vlasti i bez elementarnih uslova za putnike slika su odnosa DPS vlasti prema gradu i građanima. S obzirom da na stajalištima nemamo mape grada sa istaknutim redom vožnje, rutama i trajanjem istih, ne može se govoriti o dostupnosti turističkih lokaliteta, a kamoli o osnovnom utisku sigurnosti turista da će uopšte stići na željenu lokaciju. Zajednička stajališta za lokalne, međugradske, pa i međunarodne prevoznike dodatno komplikuju ionako nejasan javni prevoz i dodatno ruše sliku grada uz negativne efekte na njegov sveukupan utisak. Takođe, željeznički prevoz je totalno neiskorišten u turističke svrhe. Turistički izletnički voz koji bi naizmjenično svakodnevno saobraćao na relaciji Podogrica – Ostrog, i Podgorica – Skadarsko jezero, sa vodičima koji bi im prezentovali istorijsku pozadinu pomenutih lokaliteta drastično bi uokvirio turističku sliku, i promijenio imidž Podgorice kao grada koji može da se obiđe i doživi za jedan dan.", navodi se dalje u saopštenju.

Kad je riječ o Skadarskom jezeru, ističu da je neophodno spomenuti i ostrvo Lesendro koje je nazvano "ključem jezera" i koje bi uz plansko ulaganje "umjesto ruševine postalo muzej istorijskog nasljeđa i jedna od glavnih turističkih atrakcija."

Navode da bi uređenjem ribarskog naselja Vranjina dobili crnogorsku "Malu veneciju" i ribolovačko-turističko naselje te da su najvažniji kulturno istorijski spomenici Podgorice, Stara Varoš i Duklja godinama potisnuti i omalovažavani.

Zapostavljeni planinski turizam, misleći prvenstveno na Kučka Korita, Bukumirsko i Rikavačko jezero, Veruša, Radovče, oživio bi uz adekvatnu turističku promociju, revitalizaciju puteva i izgradnju primjerenih sportsko rekreativnih sadržaja ističu u Demokratama.

"Detaljne analize, planiranje, projekti, stručni kadrovi samo su početni koraci za ozbiljnu turističku ponudu, koju Glavni grad zaslužuje, koja u ovom trenutku nesumljivo izostaje, a koju Demokrate nude građanina u svom Programu.", zaključuje se u saopštenju koje ispred Demokrata potpisuje odbornica, Milica Burić.

Bonus video: