Pedeset članova i funkcionera SNP Kotor vratilo članske karte

Oni su odbacili optužbe predsjednika SNP da partiju napuštaju iz ličnih interesa
5417 pregleda 8 komentar(a)
Vukasović na čelu liste nezadovoljnih
Vukasović na čelu liste nezadovoljnih

Pedeset dosadašnjih članova Socijalističke narodne partije (SNP) u Kotoru javno je danas vratilo članske karte predsjedniku te partije, Vladimiru Jokoviću.

Prošle nedjelje prvo su to učinili jedan od osnivača SNP-a u tom gradu i njen nosilac liste sa posljednjih lokalnih izbora dr Branko Ivanović i sva tri odbornika te partije u kotorskom parlamentu, Mićo Dobriša, Milorad Vukšić i Aleksandra Sindik.

Na ovaj potez Ivanovića i kompletnog odorničkog kluba, iz Jokovićeve partije reagovali su tvrdnjom da su oni sami sebe već odavno isključili iz stranke i optužili ih za nezakonit rad, sticanje ličnih privilegija i finansijske malverzacije.

„Za nas nije SNP bila samo partija, već personifikacija svih naših ličnih vrijednosti i ideala, ali smo danas razočarani i ogorčeni odnosom Vas i rukovodstva SNP-a Crne Gore prema svojim članovima u Kotoru, posebno zbog uvreda upućenih ljudima koji su bili simbol i SNP-a Kotor i SNP-a Crne Gore. Zbog toga vraćamo naše članske karte i zahtijevamo da nas izbrišete iz evidencije članstva SNP-a", stoji u dopisu koji je danas, sa pedeset potpisa nezadovoljnih članova te partije iz Kotora, dostavljen predsjedniku SNP Crne Gore Vladimiru Jokoviću.

Dosadašnji članovi SNP Jokoviću su poručili da je “nisko spočitavati lične interese ljudima koji su skoro 22 godine bili u opozicionoj partiji i koji su svo to vrijeme, upravo zbog pripadnosti SNP-u, ugrožavali ugrođavali svoju ličnu i egzistenciju svije porodice”, te trpjeli razna šikaniranja, progone i bili “proglašavani za neprijatelje grada i države”.

Sa druge strane, tvrde nezadovoljni dosadašnji članovi OO SNP Kotor, Joković je “od referenduma do danas, kako ste nam i sami rekli, veliko bogatstvo zaradio”.

Odbacili su njegove optužbe da partiju napuštaju iz ličnih interesa i naglasili da Joković za to treba pitati svoje “izabranike u Kotoru koji su odmah istakli svoju cijenu pored znaka SNP-a i ponudili se ovoj nelegitimnoj većini formiranoj suprotno iskazanoj izbornoj volji građana Kotora”.

SNP je u Kotoru protekle dvoje godine bila dio lokalne vlasti, dajući u parlamentu podršku koaliciji Demokrate-DF-SDP-URA koja je imala izvršnu vlast. Prije pola godine, odbornica SDP Bruna Lončarević prmijenila je stranu i svojim odlučujućim 17. glasom u lokalnom parlamentu nakon smjene gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate), dovela do promjene vlasti u Kotoru na koju se sada vratila koalicija DPS-SD-HGI-LP.

Ivanović i njemu vjerno troje odbornika od tada, kao i ostatak opozicije liše URA koja se u parlament vratila nedavno, bojkotuju rad Skupštine opštine Kotor. Ipak, predsjednik OO SNP u tim gradu, od Jokovića postavljeni Ljubenko Borović, nedavno je od novih DPS vlasti zatražio da se kadrovi vjerni Jokoviću u ime SNP-a vrate u sva skupštinska radna tijela, što su čelnici kotorskog DPS do sada u većoj mjeri i ispoštovali, pa je to bio okidač za odluku Ivanovića i njemu vjernih odbornika da prošle sedmice javno i demonstrativno vrate ćlanske karte te partije Jokoviću, prozivajući ga da on tako ispod žita sarađuje sa DPS-om.

Isto je danas postupila i grupa od 50 članova OO SNP Kotor, kojeg je Joković zvanično raspustio prije nekoliko mjeseci. U dopisu upućenom predsjedniku partije 50 dosadašnjih članova podvlači da sa se godinama borili “za prave vrijednosti, za istinsku Crnu Goru, zajedno sa dr Brankom Ivanovićem, Miloradom Vukšićem, Aleksandrom Sindik i Mićom Dobrišom.”

“Radili smo to kao velika porodica sa ovim ljudima koji su znali da naše lične ideologije pretoče u partijske. Vrijeđajući njih, uvrijedili ste svakoga od nas pojedinačno. Vi ljude, koji su ne samo osnivači SNP-a već i njeni ideolozi, ovih dana nazivate interesdžijama i profiterima. Što onda mi da očekuju od vas", pitaju se oni, poručujući Jokoviću da je radi “ličnih interesa i ambicija urušio SNP”.

Oni tvrde da je Joković za dvije godine mandata na čelu te partije jedino uspio da natjera “istinske SNP-ovce da vrate članske karte” i da to nije postigao nijedan predsjednik te partije do sada, iako je ona imala brojne raskole.

“Žalosno je što su Vam laži jedini metod političkog rada, a jedini politički cilj obračun sa uglednim SNP-ovcima. Tako se ne radi ni za dobro partije ni za dobro naroda koji nas je stvarao. Poznavajući Vas, za svaki finansijski izvještaj i za svaki račun za tekući rad kotorskog odbora (do maja 2018. godine), napravili smo kopiju ovjerenu kod notara. Vaša reagovanja puna uvreda i podmetanja pokazala su nam još jednom da ne držite do ljudi, a pravom SNP-u su ljudi uvijek bili svetinja, njihova duša i srce", poručilo je, u dopisu Jokoviću, pedeset članova SNP Kotor, a koji su danas javno napustili tu stranku.

Među njima su brojni članovi dosadašnjeg OO, mjesnih odbora iz cijelog Kotora, a na čelu liste nezadovoljnih je Ognjen Vukasović koji je bio i član Glavnog odbora SNP, izabran na posljednjem stranačkom kongresu.

Bonus video: