poručio da tužilaštvo i sudstvo moraju biti efikasniji

Radulović: Medenica i Stanković da razmisle o tome šta su viši državni interesi

Proces evropskih integracija je, navodi predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, postao talac ambicija određenih ličnosti
5742 pregleda 8 komentar(a)
Radulović, Foto: Luka Zeković
Radulović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, komentarišući navode iz Radnog dokumenta Evropske komisije o  stanju u Poglavljima 23 i 24, poručio je da tužilaštvo i sudstvo moraju biti efikasniji.

„EU nam je do sada jasno naglašavala sve ono što su problemi u našem društvu. Mi vjerodostajan odgovor na to nemamo, a to su autogolovi koje dajemo bez ikakve potrebe. Ipak, ne možemo zanemariti dosadašnja dostignuća”, kazao je Radulović u emisiji “Živa istina”, na TVCG.

Proces evropskih integracija je, navodi Radulović, postao talac ambicija određenih ličnosti.

On poručuje da bi ljudi u vrhu sudstva i tužilaštva trebalo da razmisle o tome da li su njihove lične ambicije važnije od interesa ove države.

„Vesna Medenica i Ivica Stanković trebalo bi da razmisle o tome šta su viši državni interesi i šta je ono što proces EU nalaže. Ne ulazim u predmetne istrage tužilaštva, ili šta je lični i profesionalni kredibilitet Medenice. Ja samo ulazim u to da bi možda trebalo, danas njih dvoje, sjutra neko drugi, da vide koji su to lični interesi, a koji su to interesi društva. Zašto je problem da se, ukoliko su društveni interesi veći, povuku određeni lični potezi“,  pita Radulović

Radulović tvrdi da bi "non paper" bio povoljniji da je crnogorska pregovaračka i diplomatska struktura u  Briselu bila angažovanija.

„Šta 60 predstavnika Gore radi u Briselu? Oni moraju biti angažovaniji“, kategoričan je Radulović.

Makronov politički profit

Odgovarajući na pitanje šta je pozadina francuskog „ne“ za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, Radulović kaže da Makronove motive vidi u njegovoj želji da spriječi ponovnu Putinovu podršku krajnjoj desnici, predvođenoj Marin Le Pen, na predstojećim izborima u Francuskoj.

„Mislim da se ovdje radi o političkom profitu, radi se o nizu vrlo ozbiljnih političkih igara koje se odvijaju  unutar EU, pa odnosa EU sa Rusijom, ali prije svega se tiče pozicije  Francuske i Makronovih političkih interesa. Njegov reizbor na predsjedničkim izborima je jedan od motiva. Reizbor je 2022, ali u politici je to, tako reći, sjutra i Makron tako i rezonuje“, kazao je  Radulović.