Sekulić: Bitan je sistem jednakih šansi

“Važno je da ti zakoni budu u skladu sa onim što je evropska praksa“, rekao je Sekulić
598 pregleda 1 komentar(a)
Sekulić, Foto: Boris Pejović
Sekulić, Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) podržava predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se izmjenama zakona kriminalizuje nezakonito finansiranje političkih partija, kazao je član Odbora za izborne reforme Predrag Sekulić (DPS).

On je rekao da je izvorno inicijativu za kriminalizaciju svih nepravilnosti tokom izbornog procesa predložila DPS i to još prije godinu.

“Nemamo dilemu da one nepravilnosti koje se mogu desiti tokom izbornog procesa, posebno kada se radi o finansiranju političkih partija, treba da budu dio krivičnog zakona“, kazao je Sekulić agenciji MINA.

On smatra da je bitno da sve partije imaju sistem jednakih šansi, odnosno da dobiju jednak iznos novca iz budžeta, a ne da ne zavise od drugih izvora finansiranja.

“Važno je da ti zakoni budu u skladu sa onim što je evropska praksa“, rekao je Sekulić.

Na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju u srijedu predloženo je da se propiše inkriminacija za povredu slobode pri finansiranju, za prihvatanje finansiranja i davanje priloga iz nedozvoljenih izvora, ali i za i falsifikovanje izvještaja koji se predaju Agenciji tokom izbora.

Sekulić je dodao da ga raduje što Demokratska Crna Gora nema ništa protiv i nada se da će na takvu podršku naići u ostatku opozicije i pri usvajanju svih ostalih izbonih zakona.

„Vjerujem da ćemo do sredine decembra upakovati sve zakone koje se tiču izbornog procesa, već smo pri kraju zakonskih projekat i imaćemo ekspertizu iz Savjeta Evrope I OEBS – a I vjerujem da ćemo imati dvije trećine u parlamentu“, rekao je Sekulić.

Sekulić je podsjetio da je inicijativa za promjenu krivičnog zakona u dijelu kriminalizacije uticaja na biračku volju, potekla iz DPS-a i da ta partija neće imati ništa protiv sličnih predloga.

Bonus video: