Nimanbegu: Nerazumna odluka VDT-a i SDT-a

"Inicijativa da se sada razmotri posebni izvještaj Tužilastva sigurno je rezultat i nekih afera ili dešavanja oko ili u Tužilaštvu, sa javnim ličnostima. Svi oni koji su pokrenuli tu inicijativu, pa i Brajović, na taj način pokazuje i spremnost i otvorenost", smatra Nmanbegu
1735 pregleda 1 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Filip Roganović
Genci Nimanbegu, Foto: Filip Roganović

Vrhovni i Specijalni državni tužilac nerazumno su odbili da dođu na sjednicu Odbora za antikorupciju, kad je trebalo da se razmatra rad tužilačke organizacije, rekao je potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu.

On je, u intervjuu Radiju Crne Gore, kazao da se to "nije smjelo desiti".

“Ako je tema dio nekog procesa pa bi iznošenje u javnost moglo nanijeti štetu, ili Odbor nije nadležan, to je trebalo reći na sjednici”, rekao je Nimanbegu.

On pozitivnom ocjenjuje inicijativu predsjednika parlamenta Ivana Brajovića da se tim povodom zakaže sjednica Odbora za politički sistem.

“Inicijativa da se sada razmotri posebni izvještaj Tužilastva sigurno je rezultat i nekih afera ili dešavanja oko ili u Tužilaštvu, sa javnim ličnostima. Svi oni koji su pokrenuli tu inicijativu, pa i Brajović, na taj način pokazuje i spremnost i otvorenost, ne samo parlamenta nego i njegovu ličnu - da javno govorimo o svim problemima u društvu”, naglašava Nimanbegu.

On je ocijenio da će teško biti ispoštovan rok da se do 18. decembra završi posao u vezi reforme izbornog zakonodavstva.

Prema njegovim riječima, prvi rezultati rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva uskoro bi trebalo da budu konkretizovani.

“Vjerovatno će u proceduru prvi ići izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji. To je pozitivan signal za druge zakone i druge radne grupe u ovom Odboru. Treba analizirati 14 zakona, čak i mogućnost izmjene Ustava je pred nama“, naveo je Nimanbegu, prenosi portal RTCG.

Početkom decembra, najavljuje Nimanbegu, predstavnici Albanaca iz više partija u parlamentu, Odboru će dostaviti svoj predlog rješenja o boljoj zastupljenost i drugačijoj podjeli i dostupnosti mandata.

“Naše izmjene idu ka tome da imamo lakši prag ulaska u parlament, a sigurno ćemo otvoriti priču oko predstavljanja i drugih manjina, na koji način garantovati mjesta u parlamentu za političke predstavnike određenih nacionalnih zajednica. Naša zastupljenost bi morala biti mnogo veća posebno u izvršnoj vlasti”, smatra Nimanbegu.

On je najavio da će mjesta za političke predstavnike Albanaca u izvršnoj vlasti biti među ključnim zahtjevima za postizbornu koaliciju ako stranke aktuelne vladajuće koalicije pobijede i na izborima naredne godine.

Na pitanje zašto je vlast, ako je uvjerena u novu izbornu pobjedu, "tvrda" protiv opozicionog zahtjeva za tehničkom vladom potpredsjednik Skupštine kaže da je situacija sada drugačija u odnosu na 2016, kada je ostala bez većine i pristala na Vladu izbornog povjerenja.

“Zbog toga je teško prihvatiti neku tehničku vladu ako imate stabilnu skupštinsku većinu”, poručio je Nimanbegu.

On ne vjeruje da će opozicija bojkotovala izbore, jer bi samo ona i građani koje predstavlja, kako kaže, bila na gubitku.

“Bojkota teško da će biti i ako ne bude rezultata u ovoj grupi oko izbornog povjerenja”, navodi Nimanbegu.

Bonus video: