URA: Incident na Tari, Nurković zabranio snimanje

Iz pokreta URA navode da je prilikom obilaska korita i u toku davanja izjava na terenu došlo do problema i neprijatnosti sa radnicima kompanije CRBC
15363 pregleda 24 komentar(a)
Sa jučerašnje posjete, Foto: URA
Sa jučerašnje posjete, Foto: URA

Građanski pokret URA saopštio je da su aktivisti te partije juče doživjeli neprijatnost na rijeci Tari, u blizini Mateševa.

Predstavnici Foruma mladih Građanskog pokreta URA, zajedno sa kolegama iz Mreže mladih za saradnju i razvoj Istočne Evrope CDN (Operation and development network) i predstavnicima Koalicije za održivi razvoj (KOR) juče, 28. novembra, su posjetili rijeku Taru sa namjerom da mladim kolegama iz zelenih organizacija na terenu pokažu, kako navode iz URE, devastaciju korita te rijeke.

„Prilikom obilaska korita i u toku davanja izjava na terenu došlo je do problema i neprijatnosti sa radnicima kompanije CRBC koji su pokušavali da onemoguće obilazak korita i spriječe snimanje i davanje izjava pored korita rijeke Tare“, navode u URI.

URA
URA traži odgovore od ministra(Foto: URA)

Navode da se sve odvijalo naočigled njihovih kolega iz zelenih organizacija CDN-a na starom putu Mateševo – Podgorica, a uz korito rijeke Tare koji su, dodaju, i dalje djelovi crnogorske teritorije i dio državne imovine Crne Gore.

„Od radnika obezbjeđenja na auto-putu juče smo dobili informaciju da je zabranjeno kretanje i snimanje na gradilištu i oko njega i da dozvolu za snimanje i pristup daje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Imajući u vidu ranije objavljene snimke i obilaske radova na auto-putu nije nam poznato da postoji bilo kakva uredba ili akt koji se zabranjuju kretanje i snimanje duž dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa”, saopštili su iz URE.

URA
Sa jučerašnje posjete(Foto: URA)

Zbog ovog incidenta, kako ističu, izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić uputio je dopis i zahtjev za dostavljenje informacija ministru saobraćaja i pomorstva Osmanu Nurkoviću.

U dopisu URA, između ostalog, od Nurkovića se traži da odgovori da li postoji zabrana pristupa građanima Crne Gore javnim površinama duž dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa i ako postoji, na osnovu čega je zabrana donijeta.

Takođe, od ministra traže odgovor da li je Ministarstvo saobraćaja donijelo zabranu pristupa ili snimanja korita rijeke Tare, te ko obavlja poslove obezbjeđenja na gradilištu dionice auto-puta.

URA
Sa jučerašnje posjete(Foto: URA)

"Da li među osobama koje obavljaju poslove obezbjeđenja gradilišta dionice auto-puta Smokovac - Mateševo ima kineskih državljana? Ako ima, koliko je tih osoba, ko im je izdao licencu i na osnovu čega", stoji u dopisu Nurkoviću, kao i pitanje - da li radnici kompanije CRBC mogu da obavljaju poslove obezbjeđenja gradilišta i ako mogu, na osnovu kojeg pravnog akta.

“Imajući u vidu pravo zainteresovane javnosti da dobije odgovore na gore postavljena pitanja i činjenicu da su predstavnici Foruma mladih GP URA i naši gosti doživjeli neprijatnosti očekujemo od ministarstva odgovore u što kraćem roku”, zaključuju u URI.

Bonus video: