SA ORAVOM RAZMOTRIO NON PAPER

Pažin: Do članstva u EU samo ako sve nadležne institucije pokažu odgovornost

„Samo takav pristup obavezama vodi jačanju povjerenja u pravosuđe i druge institucije, prvenstveno građana, a potom i naših partnera u Briselu,“ kazao je Pažin
907 pregleda 3 komentar(a)
Pažin i Orav (arhiva), Foto: Luka Zeković
Pažin i Orav (arhiva), Foto: Luka Zeković

Savjet za vladavinu prava, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, razmotrio je na današnjoj sjednici, u prisustvu šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava, Nezvanični radni dokument (nonpejper) Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prave. 

„Iako je Evropska komisija u nonpejperu konstatovala napredak u mnogim ključnim oblastima vladavine prava, želim da se fokusiramo na oblasti u kojima možemo i moramo više i bolje.  Nalazimo se u fazi koja zahtjeva da institucije zadužene za vladavinu prava moraju iskazati mnogo više odgovornog rada, individualnog i institucionalnog kvaliteta i konkretne prepoznatljive rezultate u oblastima za koje su zadužene. To neće biti moguće ukoliko sve nadležene institucije ne pokažu odgovornost na svim nivoima, polazeći od starješina institucija, pa do svakog nosioca funkcije i svakog službenika,“ saopštio je Pažin.

On je naglasio da nema mjesta nikakvoj komociji u obavljanju dužnosti, niti olakom zadovoljavanju formalnim statistikama, već rezultati moraju biti suštinski, takvi da ih mogu osjetiti sami građani, kroz unapređenje pravne sigurnosti, kao najznačajnijeg atributa vladavine prava.

„Samo takav pristup obavezama vodi jačanju povjerenja u pravosuđe i druge institucije, prvenstveno građana, a potom i naših partnera u Briselu,“ dodao je Pažin.

Prema riječima šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava, Evropska komisija prepoznaje i pozdravlja napredak koji je Crna Gora ostvarila u usvajanju propisa EU, izgradnji institucija i ostvarenju rezultata u brojnim oblastima vladavine prava, ali takođe i ukazuje na niz preostalih izazova. 

Članovi Savjeta, rukovodioci državnih institucija zaduženih za oblast vladavine prava, preuzeli su obavezu da, prije usvajanja narednog godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore, izvijeste Evropsku komisiju o napretku u ispunjavanju preporuka iz Nezvaničnog radnog dokumenta (nonpejpera) o stanju u oblasti vladavine prava, zaključuje se u saopštenju Kabineta potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku.

Preporučujemo za Vas