Borel: Greška što nijesmo spriječili raspad Jugoslavije

On je u intervjuu za Večernji list ponovio da bi zemlje bivše Jugoslavije trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će im biti potrebno vremena za to
1403 pregleda 1 komentar(a)
Žozep Borel, Foto: Reuters, Reuters
Žozep Borel, Foto: Reuters, Reuters

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žozep Borel kazao je da je oduvijek smatrao da je greška što nije spriječen nestanak Jugoslavije i jugoslovenski ratovi, koji su među najgorim istorijskim događajima u Evropi.

On je u intervjuu za Večernji list ponovio da bi zemlje bivše Jugoslavije trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će im biti potrebno vremena za to.

"Trebalo bi da prilagodimo evropske metode i mehanizme i manje da oklijevamo kako bismo bili efektivniji u okvirima balkanskog problema, na čemu ću raditi sa svojim kolegama”, rekao je Borel.

Kako je naveo, mijenjanje metode ne znači mijenjanje konačnog cilja.

“Taj cilj, za mene, ostaje isti, ali razumijem razočaranje sa obje strane", rekao je Borel.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je naveo da će nakon što se formira vlada u Prištini posjetiti obje strane i razgovarati o novom pristupu rješavanja problema na Balkanu.

"Razumijem da ljudi zaključuju da ako moja zemlja ne priznaje Kosovo, Kosovari me neće voljeti. Zamislite da dolazim iz zemlje koja priznaje Kosovo. U tom bi slučaju smatrali da Srbi neće biti zadovoljni sa mnom", rekao je Borel.

On je ocijenio da postoji određena asimetrija.

"Priznajem Kosovo, neko je nezadovoljan. Ne priznajem Kosovo, neko drugi je nezadovoljan", rekao je Borel.

Bonus video: