Demokrate optužuju Šehovića za progon, iz Ministarstva poručuju da je sve po zakonu

Demokrate smatraju da ministar prosvjete sprovodi "progon prema funkcionerima Demokratske Crne Gore i njihovim porodicama"
1412 pregleda 3 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 02.12.2019. 15:48h

Demokratska Crna Gora optužila je ministra prosvjete, Damira Šehovića, da je naredio otpuštanje supruge predsjednika Opštinskog odbora Demokrata u Bijelom Polju, Marka Ljujića.

Iz Ministarstva prosvjete negiraju optužbe Demokrata, ocijenivši da ta partija vrši politički pritisak.

"Ljujić je juče saznao da je njegova supruga, koja radi kao profesorica engleskog jezika u vrtiću “Dušo Basekić” u Bijelom Polju, dobila otkaz i to direktno po nalogu Damira Šehovića", navodi se u saopštenju Demokrata.

U toj partiji ocjenjuju da Šehović sprovodi "progon prema funkcionerima Demokratske Crne Gore i njihovim porodicama".

"Ministar Damir Šehovic je kontaktirao novu direktoricu vrtića, Gocu Knežević, i jednostavno naredio da se Ljujićevoj supruzi uruči otkaz, te da se nakon toga raspiše konkurs, a umjesto nje zaposli snaha Džemala Ljuškovića, bivšeg predsjednika Skupštine Opštine Bijelo Polje i visokog funkcionera DPS-a", tvrde Demokrate i zaključuju:

"Crna Gora je jedina država u kojoj direktore obrazovnih ustanova imenuje direktno ministar prosvete, umjesto da to rade Upravni odbori tih ustanova. To je skandalozno upravo iz razloga što se na taj način obrazovne ustanove pretvaraju u partijske jedinice na čijim čelima se nalaze partijski kadrovi koji ne primaju i optuštaju radnike na osnovu znanja, stručnosti i kompetentnosti, već na bazi volje Socijaldemokrata i njihovog ministra Damira Šehovića".

"Niko vas ne progoni, već vi vršite politički pritisak"

Na optužbe Demokrata reagovali su iz Ministarstva prosvjete, pojasnivši da Ljujićeva supruga, prema informacijama koje su dobili iz vrtića, nije „otpuštena“, već da je primljena na određeno vrijeme, te da je, u skladu sa zakonom, raspisan konkurs za to radno mjesto.

"Dakle, pošto je za Demokrate progon svakog puta kad im zakon ne ide naruku, saopštićemo samo sljedeće: vaš cilj nije poštovanje zakona, već potpuno suprotno: insistiranje na nepoštovanju zakona onda kada vama to odgovara. Uostalom, to najbolje pokazuje činjenica da ste se odlučili za davanje partijskog saopštenja, a ne obraćanje nadležnim organima kako biste provjerili zakonitost postupanja. Da ne govorimo o frapantnom neznanju koje pokazuje ova partija, insistirajući na tome da ministar zasniva radni odnos zaposlenima u ustanovama, a to je isključiva nadležnost direktora. Ukoliko je Opšti zakon o obrazovanju promakao predstavnicima Demokrata, imaju ga na sajtu Ministarstva prosvjete", navodi se u reagovanju ministarstva.

Smatraju da Demokrate vrše "očigledan pritisak" da se na navedeni konkurs, koji je u toku, "primi određena osoba", te da se time ne postiže se ništa, "osim što Demokrate potpuno jasno i javno stavljaju do znanja da im kršenje zakona nije i ne bi bilo strano onda kada procjenjuju da im je to u interesu."

"Mi zato sada saopštavamo da će na konkurs biti primljen onaj ko po zakonu bude ispunjavao uslove i bude najadekvatnije rješenje, te da to neće biti odluka Demokrata, a ni ministra, već direktora škole čija je to nedvosmislena nadležnost", zaključuje se u reagovanju Ministarstva prosvjete.

Bonus video: