Marković: Ne treba preispitivati opravdanost NATO, nego raditi na snaženju

"Sve zemlje su jasno konstatovale da je pitanje jedinstva NATO ključno za stabilnost i mir"
3718 pregleda 30 komentar(a)
Marković, Foto: Miloš Rudović
Marković, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 04.12.2019. 16:38h

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je danas da je komentar francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je NATO moždano mrtav bio tema sastanka lidera zemalja članica .

"To je morala biti tema današneg samita u kontekstu izjave predsjednika Makrona, ali kao što sam rekao danas je sa ovog Samita NATO izašao nikad jači, nikad snažniji i nikad solidarniji. Sve zemlje su jasno konstatovale da je pitanje jedinstva NATO ključno za stabilnost i mir, i da ne treba preispitivati opravdanost i funkcionalnost NATO, nego treba raditi na njegovom snaženju i većim sposobnostima. U tom smislu su i današnji zaključci Toj raspravi se u svom obraćanju pridružio i sam Makron", kazao je Marković na pitanje "Vijesti" o tome.

Premijer je govorio i o tome što je Kina prvi put tema na Samitu NATO.

"Kina je i šansa i izazov i jedan od zaklučaka je bio u tom konteksu da svi uradimo više kako bi Kinu što bolje razumjeli", kazao je on.

Komentarisao je i predstojeći prijem Sjeverne Makedonije u NATO, čime će ona postati 30. članica tog vojno-političkog saveza.

Duško Marković
Marković(Foto: Miloš Rudović)

"Predajemo joj štafetu. Nećemo više biti najmlađa članica. To nije važno samo za Makedoniju. To je važno za Zapadni Balkan i njegovu stabilnost", kazao je on.

Kazao je da su danas imali prilike da se čuje jasno opredeljenje Alijanse za zapadni Balkan i interesovanje za Balkan, navodeći da je najbolja potvrda toga upravo prisustvo premijera Zorana Zaeva na Samitu.

"Crna Gora je saopštila da snažno stoji uz NATO i njegove vrijednosti. NATO je veoma važan za bezbjednost cijelog regiona i za bezbjednost naše zemlje i to doprinosi sveukupnom napretku. Saradnja je veoma sadržajna ne samo kao članice koja je preuzela odgovornost već na konkretnim operativnim pitanjima koja predstavljaju nacionlanu prijetnju po nacionalno bezbjednost, a to su hibrini uticaji i sajber kiminal," rekao je premijer poslije Samita.

Napomenuo je da je u Crnoj Gori bio NATO ekspertski tim za hibridne prijetnje, i da je posjeta bila veoma uspješna i doprinijela je i jačanju naših kapaciteta odbrane i NATO u cjelini.

Na pitanje o ulaganjima i podjeli finansijskog tereta, premijer je kazao da je Crna Gora jedna od zemalja koja više ulaže.

Duško Marković
Marković(Foto: Miloš Rudović)

"Nema nikakve skrivene agende niti projektovanih ciljeva koji nisu transparentni, koji nisu na bazi našeg opredjeljenja i odluka države. Mi želimo, kao što smo rekli, do 2024. dostignemo nivo izdvajanja za odbranu od dva odsto. Mi smo danas na 10. mjestu po izdvajanjima. Kao mala zemlja, zaista imamo dobru poziciju. To uključuje osavremenjavanje naše vojske i nabavku nove opreme koja je neophodna za ispunjavanje NATO standarda. Već smo jedan dio te opreme nabavili. Za iduću godinu smo opredijelili sredstva od 35 miliona eura za nabavku orpem u tom smilu. Nema preferiranog dobavljača. Vidjećemo ko će to biti," kazao je on na pitanju o navodim da će izraleske kompanije dobiti posao nabavke dodatne opreme za lakooklopna vozila.

"Vjerovatno će ta zemlja biti jedna od zemalja ponuđača", kazao je on, dodajući da to treba tek vidjeti i da će odluka biti transparentna. upitan o slanju pripadnika Vojske Crne Gore u Irak, kao dio trening misije NATO.

"Već od iduće godine ćemo biti o situaciji da pošaljemo naše vojnike u Irak", kazao je Marković.

Bonus video: