Darmanović: OEBS doprinosi bezbjednosti Zapadnog Balkana

Darmanović učestvuje na zasijedanju Ministarskog savjeta koji se danas i sjutra održava u Bratislavi, a u čijem fokusu je smanjenje posljedica konflikata, borba protiv radikalizacije i terorizma, jačanje kapaciteta OEBS-a, kao i doprinos Organizacije u dostizanju ciljeva održivog razvoja
504 pregleda 0 komentar(a)
Darmanović u Bratislavi, Foto: MVP
Darmanović u Bratislavi, Foto: MVP

Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) brojnim projektima pomoći, među kojima su kontrola oružja i razoružanje, značajno doprinosi bezbjednosti Zapadnog Balkana, kazao je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

Darmanović učestvuje na zasijedanju Ministarskog savjeta koji se danas i sjutra održava u Bratislavi, a u čijem fokusu je smanjenje posljedica konflikata, borba protiv radikalizacije i terorizma, jačanje kapaciteta OEBS-a, kao i doprinos Organizacije u dostizanju ciljeva održivog razvoja.

On je kazao da OEBS značajno doprinosi bezbjednosti Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, kroz brojne projekte pomoći, među kojima su kontrola oružja i razoružanje.

„Uz neophodan sistem terenskih misija, nezavisnih institucija i višedimenzionalni pristup bezbjednosti, uvjeren sam da OEBS predstavlja jedinstvenu platformu za dijalog i saradnju, koja raspolaže sveobuhvatnim alatima za sprječavanje sukoba, posredovanje i pomirenje“, rekao je Darmanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, naglasio da je Crna Gora posvećena otvorenom, inkluzivnom i konstruktivnom dijalogu sa svim akterima na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Darmanović je istakao da je ostvaren ohrabrujući napredak u toj zemlji, i da povlačenje vojnih snaga iz pojedinih oblasti predstavlja pozitivan korak ka pronalaženju trajnog mirnog rješenja.

Imajući u vidu dalje izazove u Ukrajini, Darmanović je kazao da je OEBS danas od presudnog značaja za dijalog zasnovan na principima Organizacije.

Bonus video: