Bošković u zvaničnoj posjeti Egiptu (VIDEO)

Ministar je na sastanku sa egipatskim kolegom razgovarao o bezbjednosnim izazovima u regionu Bliskog i Srednjeg istoka, kao i u regionu Zapadnog Balkana
980 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2019. 18:17h

Ministar odbrane Predrag Bošković boravi u zvaničnoj posjeti Egiptu, na poziv ministra odbrane te zemlje, generala Mohameda Zakija.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na sastanku sa egipatskim kolegom razgovarao o bezbjednosnim izazovima u regionu Bliskog i Srednjeg istoka, kao i u regionu Zapadnog Balkana. Zaki je, navodi se, izrazio zahvalnost Crnoj Gori na pozicijama koje zauzima kada su u pitanju prilike na Zapadnom Balkanu, kao i na kontinuiranoj podršci unutar multilateralnih okvira. Posebno je, ističu iz ministarstva, pozdravljen doprinos koji Crna Gora pruža u okviru vojnih međunarodnih misija i operacija u svijetu.

Bošković u Egiptu
Bošković u Egiptu(Foto: Ministarstvo odbrane)

Bošković je, kako je saopšteno, istakao značaj realizacije NATO programa sa Egiptom u svrhu unapređenja međusobnog partnerstva za sigurnost u okviru Mediterana. "Kazao je da je realizacija posjete Kairu upravo u duhu napora Crne Gore kao mediteranske zemlje, koja je kao članica NATO-a preuzela dio odgovornosti za bezbjednost u ovom dijelu svijeta, da intenzivira saradnju sa zemljama Sredozemlja izmedju ostalih i sa Egiptom, imajući u vidu njegov značaj u političkom i bezbjednosnom kontekstu", navodi se u saopštenju.

Posebno su, dodaje se, apostrofirane teme koje se tiču borbe protiv ilegalnih migracija i borbe protiv terorizma, gdje, kako se navodi, Egipat i Crna Gora mogu pomoći jedna drugoj razmjenom pravovremenih informacija i razmjenom iskustava.

"Ministar Zaki je naglasio važnost ovakvih susreta i razmjene mišljenja u kontekstu savladavanja izazova koji su veoma slični za dvije zemlje, a pogotovo imajući u vidu neophodnost stabilnog bezbjednosnog okruženja u veoma kompleksnim regionima kakvi su naši", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: