Ni korak ka izbornom povjerenju

DPS najavio da će narednih dana odlučiti šta dalje, Opozicija traži povlačenje zakona o vjeroispovijesti
2458 pregleda 3 komentar(a)
Vlast produbljuje podjele: Šaranović, Koprivica i Rudović, Foto: Boris Pejović
Vlast produbljuje podjele: Šaranović, Koprivica i Rudović, Foto: Boris Pejović

Poslije više od godinu dana i dva produžena roka za rad, skupštinski Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva juče je blokiran i malo je izvjesno da će bilo šta uraditi narednih sedam dana.

Poslanici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica i Danilo Šaranović napustili su sjednicu Odbora zbog stavljanja u skupštinsku proceduru Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti. To znači da je Odbor praktično mrtav jer ne može da radi bez četiri člana iz opozicije - u njemu formalno ostaju samo nezavisni poslanik Neđeljko Rudović i Raško Konjević (SDP).

Zbog hapšenja Nebojše Medojevića, ranije su predstavnici Demokratskog fronta Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović napustili to skupštinsko tijelo.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović (DPS) izrazio je žaljenje zbog ovakvog iskoda, a članovi odbora iz te partije optužili su opoziciju, prije svega Demokrate, za opstrukciju. S druge strane, opozicija tvrdi da je vlast kriva za sve i da su namerno inscenirali ovakav ishod.

Poslanik DPS-a Miloš NIkolić rekao je sinoć da će njegova partija narednih dana zauzeti stav u vezi sa ovim:” Ono što se danas desilo zapravo predstavlja finalnu fazu opstrukcije ovog procesa, a DPS će narednih dana izaći sa jasnim stavom povodom daljeg događaja vezano za ovo važno strateško pitanje kakva je reforma izbornog zakonodavstva”, naveo je Nikolić u saopštenju.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović “Vijestima” je rekao da ovdje nije problem opozicija. “Mi smo završili svoj posao i na nas ne treba prebacivati teret odgovornosti, imajući u vidu da su predati svi zakonski projekti, kao i da su koordinatori radnih odbora iz redova opozicije svoj posao završili u roku. Vlast je blokirala Odbor i može ga riješiti samo ako povuče predloženi Zakon koji dijeli ljude na vjere i nacije”, kazao je Bogdanović.

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti Vlada je usvojila 5. decembra, a na dnevnom redu je Skupštine koja je zakazana za 24. decembar. Lider Demokrata Aleksa Bečić najavio je prethodno da njegova partija neće učestvovati na sjednicama Odbora sve dok DPS ne povuče sa dnevnog reda Predlog zakona i ne otpočne dijalog sa sve tri konfesije.

“Takođe, predlažem odlaganje izbora sve dok se ne stvore uslovi za fer, slobodne i poštene izbore, jer izbore možemo odložiti, ali nove podjele ne smijemo dozvoliti”, naveo je Bečić u izjavi.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović rekao je “Vijestima” da je taj politički savez pokazao odnos prema Odboru kada ga je napustio.

“Rekli smo šta mislimo o tome, jer se već tada vidjelo da dometi tog tijela nijesu veliki i da Odbor ne može ispuniti očekivanja. Upozoravali smo i pokazalo se kroz rad toga odbora, da DPS ne želi da se odrekne mehanizama na osnovu kojih je ostvarivao “uspjehe” na dosadašnjim izborima. Sigurno je, da nema te krađe, zloupotreba, ucjena i malverzacija, DPS nikada ne bi mogao da pređe ni 15 odsto na izborima”, rekao je Vučurović Vijestima.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav je prije dva dana izrazio nadu da će Odbor, “iskoristiti maksimum svojih mogućnosti u korist Crne Gore i crnogorskog integracionog procesa u EU”.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je kazao mu je žao što rad Odbora na kraju dobija ovu dimenziju i da je izvjesno da to radno tijelo neće završiti rad do 18. decembra: “Poraz je ako u Crnoj Gori nemamo politički dijalog, jer je to jedino mjesto gdje možemo realizovati naše političke, ekonomske, društvene ciljeve. Pozivam sve da se vratimo dijalogu”.

Poslanik (SDP) Ranko Krivokapić, koji je juče mijenjao partijskog kolegu, ocijenio je da je ovo rezultat “drugih dešavanja koji traju dugo u parlamentu u toku posljednjeg mandata”.“Kad urušite povjerenje, kad krenete u kažnjavanje poslanika, kada je čitava atmosfera u parlamentu - atmosfera jačega a ne dogovora, bolje rezultate ne možete očekivati. Ako se uz to doda nedostatak i političkog iskustva, i obaveze za dogovorom koja mora postojati u parlamentu kao prva obaveza, onda su rezultati ovakvi”, kazao je Krivokapić.

Boris Mugoša (SD) rekao je da je “duboko razočaran”:” Izvinjavam se građanima koji vjeruju da posjedujemo političku zrelost”, rekao je Mugoša na sjednici Odbora. Neđeljko Rudović kazao je da su iz vladajuće strukture znali da bi stavljanje tog zakona u proceduru moglo izazvati izlazak Demokrata.

Gvozdenović: Nemamo mogućnost da radimo po pravilima

“Žao mi je što jedan uspješan zajednički partnerski rad u prethodnom periodu, zahvaljujući ozbiljnom angažovanju nevladinog sektora i akademske zajednice i vladajuće strukture, a kasnije i uključenje Demokrata zajedno sa SDP-om i klubom koji predstavlja Nedjeljko Rudović, nismo doveli do kraja, odnosno, nismo bili u poziciji da prezentiramo šta su radne grupe sve uradile”, rekao je Branimir Gvozdenović.

On je kazao da je bilo dosta raznih uslovljavanja, navodeći da je DPS i on kao koordinator posla pokazao tolerantnost.

Branimir Gvozdenović
Opozicija opstruirala rad: Gvozdenović(Foto: Boris Pejović)

Na kraju sjednice je konstatovao da sa osam članova Odbora koji glasaju za razmatranje tačaka dnevnog reda i jednim uzdržanim, nemaju mogućnost da rade u skladu sa pravilima rada koje su ranije prihvatili.

“Zahvaljujem svima koji su dali ozbiljan doprinos, jer smo imali i ozbiljne rezultate do danas”, rekao je Gvozdenović.

Mandić traži da iz rasprave izostanu svi koji nisu pravoslavni vjernici

Član Predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić izrazio je očekivanje da se “vjerujući poslanici islamske i rimokatoličke vjere u Skupštini neće miješati u odnose među pravoslavnim vjernicima” i da, samim tim, neće učestvovati u raspravi i glasati za predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“Sadržaj ovoga zakona nema nikakve veze sa njegovim imenom, već se radi o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve i veoma je opasna njegova poruka, a još zloslutnija njegova namjera. Smatramo da bi njihova podrška snažno rasplamsala već opasno zagrijanu atmosferu u Crnoj Gori i očekujemo da će oni našu poruku ispravno shvatiti”, saopštio je Mandić.

DF očekuje da se zakon povuče iz procedure. Ili ako se o njemu budu respravljalo, “u Skupštini budu svi poslanici pravoslavne vjere, pa i oni koji bojkotuju parlament”.

Bečić: Ponovo posežu za podjelama

Aleksa Bečić tvrdi da vlast ponovo poseže za podjelama jer je, kako je rekao, svjesna da je međunarodna zajednica istrajna da se dođe do poštenih izbora. Dodaje i da je razlog to što je opozicija završila svoj dio posla i predložila 16 zakonskih projekata i oko 200 rješenja koja vode prvim slobodnim izborima: “...Njihove izborne reforme nijesu izborni zakoni, već duboke izborne podjele na vjere i nacije, pa su tako na katolički Badnji dan, 24. decembra predložili da Skupština razmatra Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojeg nijesu podržale sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori”, naveo je Bečić.

Bonus video: